INNOVA–FI – Χρηματοοικονομικά Εργαλεία για την Καινοτομία
Στη σύνοδό του τον Μάρτιο του 2000, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνώρισε την ανάγκη αύξησης των δαπανών για την καινοτομία με την εφαρμογή καλύτερων πολιτικών και την καλύτερη αξιοποίηση των δημόσιων πόρων. Για να επιτευχθεί αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε μεγάλη έμφαση στην αύξηση της χρήσης χρηματοδοτικών εργαλείων (FIs) ως εργαλείου υλοποίησης της Πολιτικής Συνοχής (Cohesion Policy). Εκτός από τα προφανή πλεονεκτήματα της ανακύκλωσης των κεφαλαίων μακροπρόθεσμα, τα χρηματοπιστωτικά μέσα συμβάλλουν στην κινητοποίηση πρόσθετων δημόσιων ή ιδιωτικών συν-επενδύσεων για την αντιμετώπιση των αποτυχιών της αγοράς. Επιπλέον, τα χρηματοδοτικά εργαλεία (Εγγυήσεις, Επιχειρηματικοί Άγγελοι, Venture Capital, Crowdfunding, Crowdlending) έχουν επίσης αποδειχθεί χρήσιμα στο να βοηθήσουν τις καινοτόμες ΜΜΕ να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να φτάσουν σε μια φάση αειφόρου ανάπτυξης για να γίνουν εταιρείες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο.
Στόχοι Innova-FI
Οι εταίροι του έργου Innova-FI επιδιώκουν να βελτιώσουν το σχεδιασμό και την εφαρμογή των χρηματοδοτικών εργαλείων ως μέσου υλοποίησης των Διαρθρωτικών Ταμείων (Structural Funds), έτσι ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες χρηματοδότησης καινοτόμων επιχειρήσεων και επιχειρήσεων που εξαρτώνται από την Έρευνα, την Τεχνολογική Ανάπτυξη και την Καινοτομία (ΕΤΑΚ), σε όλα τα στάδια από την έναρξη μέχρι και την ανάπτυξή τους. Η κοινοπραξία θα εξετάσει από κοινού προκαθορισμένες προκλήσεις, όπως: σχεδιασμό χρηματοδοτικών εργαλείων που είναι καλά προσαρμοσμένα στις διάφορες φάσεις της επιχείρησης, απομάκρυνση από την κουλτούρα των επιχορηγήσεων, που έχει καθιερωθεί πολύ στον τομέα των ΕΤΑΚ και της καινοτομίας, επίτευξη καλύτερης ευθυγράμμισης των χρηματοδοτικών μέσων με άλλα μέτρα υποστήριξης, ή τη δημιουργία διασυνοριακών εργαλείων.
Τα αναμενόμενα αποτελέσματα είναι:
- 7 θεματικά εργαστήρια και 7 επισκέψεις μελέτης
- Ανάπτυξη κοινής γνώσης μεταξύ των εταίρων
- 3 εγχειρίδια πολιτικής προς τις εθνικές / περιφερειακές κυβερνήσεις, συλλογή μελετών περιπτώσεων και συστάσεις
- 7 Σχέδια Δράσης (Action Plans)
- 2 εκδηλώσεις στις Βρυξέλλες για τη συμμετοχή Περιφερειών εκτός του κοινοπρακτικού σχήματος
- 1 Συνέδριο σε συνεργασία με το SERN (Start-Up Europe Regions Network)
- Συμμετοχή σε 12 εξωτερικές εκδηλώσεις
Εταίροι
Οι εταίροι που υλοποιούν το έργο «Innova-FI» είναι περιφερειακές κυβερνήσεις, αναπτυξιακές ενώσεις και φορείς καινοτομίας. Πιο συγκεκριμένα, το εταιρικό σχήμα αποτελείται από τους κάτωθι:
- National Innovation Agency (Πορτογαλία)
- Regional Development Agency in Bielsko-Biała (Πολωνία)
- IVACE, Valencia Institute for Business Competitiveness (Ισπανία)
- Friuli Innovazione – Research and Technology Transfer Centre (Ιταλία)
- Investment and Business Guarantees Ltd. (Λιθουανία)
- Government Office for Development and European Cohesion Policy (Σλοβενία)
- ΚΕΠΑ – Κέντρο Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης (Ελλάδα),
- SERN – Startup Europe Regions Network (Βέλγιο)
Περισσότερες πληροφορίες διατίθενται στην επίσημη ιστοσελίδα του έργου Innova-FI.
Μπορείτε να μαθαίνετε τα νέα του έργου στο: https://www.interregeurope.eu/innova–fi/news/