
Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε η ημερίδα που διοργανώθηκε από το Τμήμα Προγραμμάτων & Δια Βίου Μάθησης της Διεύθυνσης Παιδείας Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το ΚΕΠΑ, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου Remicro LOCAL.
Η ημερίδα με τίτλο “Βρες τη “Νεανική” Αξία σου και κάνε τη Φωνή σου να ακουστεί!” διεξήχθη το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022 στην αίθουσα Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, με αφορμή την ανάδειξη του 2022 ως Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας (ΕΥΥ – European Youth Year), ως μία δράση ευαισθητοποίησης για τις νέες και τους νέους της πόλης.
Στόχος της εκδήλωσης ήταν να δώσει τη δυνατότητα συμμετοχής σε νέες και νέους σε δράσεις που επικεντρώνονται στην συνεχή βελτίωση, συμπλήρωση και αναβάθμιση των γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων των ατόμων για την συνέχιση της προσωπικής και επαγγελματικής τους ανάπτυξης, αλλά και την ενεργό προσαρμογή τους στο ραγδαία μεταβαλλόμενο κοινωνικό και επαγγελματικό περιβάλλον. Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν οι φιλοξενούμενες ομιλήτριες, οι οποίες μέσα από μία βιωματική προσέγγιση και παραδείγματα προσωπικών εμπειριών τους, ανέδειξαν την σημασία καλλιέργειας των ήπιων δεξιοτήτων με γνώμονα την καλλιέργεια νοοτροπίας ανάπτυξης (growth mindset).
Συγκεκριμένα, η κα. Χρύσα Χερκελετζή, Business Coach, EMCC Accredited Practitioner (EIA) & Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων, Πιστοποιημένη από τον ΕΟΠΠΕΠ μίλησε για τη διαχείριση του χρόνου, ξεκινώντας από το κομβικό θέμα των προτεραιοτήτων παρουσιάζοντας μοντέλα ιεράρχησης εργασιών και στόχων, ψηφιακά και μη εργαλεία που βελτιώνουν την προσωπική και επαγγελματική οργάνωσή μας, μεταξύ αυτών η τεχνική Pomodoro, καθώς και τους εχθρούς της “οργάνωσης”, όπως οι “χρονο-κλέφτες” και η αναβλητικότητα.
Στη συνέχεια, η κα. Μαίρη Σπαθάρη, Ψυχολόγος, Organizational & Personal Growth Coach, ανέπτυξε την έννοια της σύγκρουσης και των πιθανών ωφελειών που μπορούν να προκύψουν από αυτήν, έτσι ώστε να μπορεί κάποιος να την αντιμετωπίσει ως εν δυνάμει χρήσιμη διεργασία, αναφορικά στην προσωπική ανάπτυξη άλλα και τη βελτίωση των διαπροσωπικών και κοινωνικών του σχέσεων. Ειδικότερα, μέσω μίας προσωπικής της εμπειρίας την οποία μοιράστηκε με τους συμμετέχοντες, έγιναν κατανοητές οι τρεις διαστάσεις της σύγκρουσης: η διαπροσωπική, η εσωτερική, και η κοινωνική, τα συγκρουσιακά μοντέλα, ο ρόλος της ενσυναίσθησης, και η δύναμη της ευαλωτότητας. Καταλήγοντας, υπογράμμισε τα στάδια κλιμάκωσης μίας σύγκρουσης, τον ρόλο της επικοινωνίας και της χρήσης των λέξεων μεταξύ των εμπλεκομένων, καθώς και την έννοια της χαρτογράφησης και την εξάσκηση στην εφαρμογή των βημάτων της, μέσω της “κυκλικής παρατήρησης”, έτσι ώστε να είναι σε θέση ο εμπλεκόμενος να αναλύει διαφορετικούς χάρτες σύγκρουσης και να διερευνά εναλλακτικές επιλογές που αναδύονται μέσα από αυτούς, με σκοπό την επίλυση της σύγκρουσης.
Τέλος, η κα. Φύλλις Γαβριηλίδου, Συγγραφέας, Coach, και συνιδρύτρια της “The Brain Hacking Academy”, αναφέρθηκε στη σημασία της διαχείρισης μίας αλλαγής, τονίζοντας ότι η προσαρμοστικότητα είναι δεξιότητα, και όσοι έχουν την ικανότητα να προσαρμοστούν σε αυτήν, επιτυγχάνουν τα επιθυμητά για αυτούς αποτελέσματα. Η διαχείριση της αλλαγής είναι μια δομημένη προσέγγιση του τρόπου με τον οποίο αλλάζουν τα άτομα, οι ομάδες, οι οργανισμοί και οι κοινωνίες, καθώς επιδιώκουν τη μετάβαση από μια υφιστάμενη κατάσταση σε μία μελλοντική, που άλλοτε εξαρτάται από τις δικές τους ενέργειες, και άλλοτε είναι απόρροια εξωγενών παραγόντων. Χαρακτηριστικά ανέφερε τη φράση “Premeditatio malorum” η οποία προέρχεται από τα λατινικά και μεταφράζεται ως η προνοητικότητα να προβλέπουμε τυχόν ανεπιθύμητα γεγονότα ή καταστάσεις. Συνοψίζοντας, πρόσθεσε ότι αυτή η προσέγγιση είναι παρόμοια με τη στωική τεχνική της αρνητικής απεικόνισης, την οποία όμως μέσα από την θεώρηση “Hack the Change”, δίνεται η δυνατότητα να σχεδιάζουμε μία “στρατηγική αλλαγής”, παρέχοντας ευέλικτες, εστιασμένες στον άνθρωπο και βασισμένες στην εμπειρία, τακτικές για τη διαχείριση αλλαγών.