To έργο «ΕUROSYN- Improve innovation services for SMEs by enabling synergies between R&D&I European funds» χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ΗORIZON 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στόχος του έργου ήταν να αντιμετωπίσει συλλογικά μια κοινή πρόκληση στην υποστήριξη της καινοτομίας και πιο συγκεκριμένα να βελτιωθεί η χρήση των δημόσιων πόρων για την Έρευνα, Ανάπτυξη & Καινοτομία καθιστώντας εφικτές τις συνέργειες μεταξύ του ESIF, του H2020 και άλλων ταμείων-προγραμμάτων. Για το σκοπό αυτό δημιουργήθηκε ένα Design option Paper (DOP) για οργανισμούς και υπηρεσίες σχετικά με την καλύτερη υποστήριξη από αυτούς ευκαιριών χρηματοδότησης. Το έργο ολοκληρώθηκε επιτυχώς.

To έργο «EUROSYN» χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του προγράμματος HORIZON 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στόχος του έργου ήταν να αντιμετωπίσει συλλογικά μια κοινή πρόκληση στην υποστήριξη της καινοτομίας και πιο συγκεκριμένα να βελτιωθεί η χρήση των δημόσιων πόρων για την Έρευνα, Ανάπτυξη & Καινοτομία καθιστώντας εφικτές τις συνέργειες μεταξύ του ESIF, του H2020 και άλλων ταμείων-προγραμμάτων.

Ειδικότερα, ενδιάμεσοι οργανισμοί που προσφέρουν υπηρεσίες υποστήριξης σχετικά με τις ευκαιρίες χρηματοδότησης για τις ΜΜΕ είναι σχετικοί με τη διαδικασία αυτή, από δύο κυρίως απόψεις:

1) μπορούν να βοηθήσουν τους φορείς χάραξης πολιτικής στην ανάπτυξη και την εφαρμογή των συνεργειών,

2) μπορούν να υποστηρίξουν τις ΜΜΕ για την ορθή χρήση των δημόσιων πόρων για την Ε&Α.

Για την επιτυχή υλοποίηση του έργου χρησιμοποιήθηκε η Μεθοδολογία Twinning Advanced, ώστε να συγκριθούν, αξιολογηθούν αλλά και να μεταφερθούν καλές πρακτικές στον τομέα των υπηρεσιών υποστήριξης εξεύρεσης χρηματοδοτικών ευκαιριών προς ΜΜΕ.

Η πιλοτική δράση που υλοποιήθηκε ακολούθησε τη διαδικασία της από-κοινού αξιολόγησης. Συγκεκριμένα δεκαπέντε επιχειρήσεις που ήταν εγκατεστημένες στις Περιφέρειες των εταίρων του έργου (για την Ελλάδα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας) συμμετείχαν στο έργο και είχαν τη δυνατότητα να λάβουν μια εξατομικευμένη "Αξιολόγηση Καινοτομίας".

Το τελικό αποτέλεσμα του έργου EUROSYN ήταν ένα Design Option Paper (DOP), το οποίο θα χρησιμεύσει ως «οδηγός» -«εγχειρίδιο» σε άλλους φορείς καινοτομίας, για το σχεδιασμό ή / και την υλοποίηση παρόμοιων πιο στοχευόμενων υπηρεσιών σχετικά με δυνατότητες χρηματοδότησης για έργα ΕΑΚ.

Το έργο είχε διάρκεια 14 μήνες και ολοκληρώθηκε επιτυχώς το Δεκέμβριο του 2017.

Οι εταίρου που συμμετείχαν στην υλοποίηση του έργου «EUROSYN» στο πλαίσιο του προγράμματος HORIZON 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν οι ακόλουθοι :

Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το έργο «EUROSYN» οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του ΚΕΠΑ (Τηλ. 2310-365430, 365432, info@e-kepa.gr) ή να υποβάλλουν το ερώτημά τους μέσω της ειδικής φόρμας υποβολής ερωτημάτων, πατώντας εδώ.