Στην Αθήνα διεξήχθησαν οι τελευταίοι για το έτος 2018, “Κύκλοι Εκπαίδευσης για Νέους Επιχειρηματίες Δίχως Σύνορα» που πραγματοποίησε με επιτυχία το ΚΕΠΑ από 10 έως 21 Δεκεμβρίου 2018, με την ενεργό υποστήριξη του Δικτύου Αλληλέγγυας Συμβουλευτικής και την ευγενική φιλοξενία της Αλβανικής Κοινότητας στο Μεταξουργείο.
Την έναρξη του προγράμματος επιχειρηματικής εκπαίδευσης χαιρέτισαν η Πρόεδρος του Δικτύου Αλληλέγγυας Συμβουλευτικής, κα. Θεοδώρα Ντούλια, καθώς και εκπρόσωποι του Δικτύου, μεταξύ αυτών οι κ.κ. Τέσσα Αυγερινού και Σύρος Κοσκοβόλης.
Μεταξύ των θεματικών πεδίων του Προγράμματος, συγκαταλέγονται η ανάπτυξη ενός βιώσιμου επιχειρηματικού σχεδίου, μέθοδοι και εργαλεία για την διερεύνηση της αγοράς και την δημιουργία σχεδίου μάρκετινγκ, τακτικές προώθησης της επιχείρησης και ανάπτυξης ενός ολοκληρωμένου οικονομικού πλάνου. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την έννοια της επιχειρηματικότητας, να επεξεργαστούν την επιχειρηματική τους ιδέα χρησιμοποιώντας κατάλληλα «εργαλεία» και μεθόδους, όπως το «Επιχειρηματικό Μοντέλο Καμβά» (Business Model Canvas) και τον «Σχεδιασμό Υπηρεσιών» (Service Design), προκειμένου να αποτυπώσουν με απλά μέσα, τα βήματα τα οποία χρειάζεται να ακολουθήσουν για να δομήσουν το επιχειρηματικό τους σχέδιο και να κάνουν την ιδέα τους, πράξη.
Αξιοσημείωτο είναι ότι, έπειτα από αξιολόγηση της επιχειρηματικής τους ωριμότητας, το 45% των συμμετεχόντων, θα προχωρήσει στο επόμενο στάδιο που παρέχεται δωρεάν από το έργο EntryWay, την διεξαγωγή εξατομικευμένης συμβουλευτικής υποστήριξης κυρίως σε θέματα διαδικαστικά ως προς την έναρξη μίας επιχείρησης, δημιουργίας business plan, διαχείρισης οικονομικών, και τρόπους χρηματοδότησης.
Επιπροσθέτως, όσοι προχωρήσουν στο τελικό στάδιο του έργου, με νομική – φορολογική έναρξη επιχείρησης, θα επωφεληθούν από την διάθεση ενός μέντορα, που θα τους υποστηρίξει στα πρώτα τους επιχειρηματικά βήματα.
Το έργο EntryWay – Επιχειρηματικότητα Δίχως Σύνορα, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, συγκεντρώνει έξι εξειδικευμένους εταίρους σε Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Σουηδία και Ελλάδα, που δεσμεύονται να μοιραστούν τις γνώσεις και τις υπηρεσίες τους αναφορικά στη στήριξη της οικονομικής ένταξης μεταναστών μέσω δυνατοτήτων αυτό-απασχόλησης και επιχειρηματικότητας.