Με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το δεύτερο Alternative Finance Forum / Φόρουμ Εναλλακτικής Χρηματοδότησης στη Θεσσαλονίκη, στον συνεδριακό χώρο του ΚΕ.Δ.Ε.Α (Α.Π.Θ) με περισσότερους από 400 συμμετέχοντες από όλη την Ευρώπη (ταυτόχρονα δια ζώσης και διαδικτυακά / υβριδική εκδήλωση). Το συνέδριο διεξήχθη την περασμένη Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021 υπό την διοργάνωση του Κέντρου Επιχειρηματικής & Πολιτιστικής Ανάπτυξης – ΚΕΠΑ και την αιγίδα του Ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
Το συνέδριο φιλοξένησε περισσότερους από 35 ομιλητές, προερχόμενοι από τον χώρο της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech) και τον χώρο του «κεφαλαίου» με κοινωνικό αντίκτυπο (social capital), οι οποίοι μοιράστηκαν τις ιδέες τους και τις καινοτόμες λύσεις που χρησιμοποιούν, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και τις αρχές σχεδιασμού για να επιφέρουν βιώσιμες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες μέσω σχεδιασμού που βασίζεται στην εμπειρία του καταναλωτή/χρήστη και σε καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα.
Τις εργασίες του συνεδρίου «άνοιξε» ο Κοσμήτορας του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB Institute), κ. Francisco de Paula Coelho, παρουσιάζοντας πώς ο Όμιλος της ΕΤΕπ, η τράπεζα που κύριο μέλημά της αποτελεί η ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζει τεχνολογικές καινοτομίες για βιώσιμη κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, τονίζοντας ότι οι εναλλακτικές χρηματοδοτικές λύσεις που βασίζονται στην τεχνολογία παίζουν σημαντικό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση.
Αναφερόμενος στο βασικό μήνυμα του συνεδρίου «Χρήμα – Τεχνολογία – Σκοπός» (Money. Technology. Purpose.) στην εναρκτήρια ομιλία του, ο κ. Γιάννης Τσακίρης, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, υπογράμμισε τον καταλυτικό ρόλο που διαδραματίζει η «Τεχνολογία» στην εναλλακτική χρηματοδότηση, ενώ επιβεβαίωσε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να υποστηρίξει περαιτέρω τις εναλλακτικές μορφές χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στη χώρα, με πρόσφατο παράδειγμα τη θέσπιση του νόμου για τις μικροπιστώσεις. Για την ενίσχυση του θεσμού, ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων δρομολογεί το σχεδιασμό νέων εργαλείων για την Ελλάδα όπως π.χ. ταμείο εγγυήσεων (guarantee fund) για μικροπιστώσεις και ταμείο κεφαλαιουχικής υποστήριξης (equity fund), για μελλοντικά Ιδρύματα Μικροχρηματοδοτήσεων.
Την σημασία για την εφαρμογή της τεχνολογίας στη χρηματοδότηση ενίσχυσε περαιτέρω με την τοποθέτησή του ο κ. Uli Grabenwater, Αναπληρωτής Διευθυντής στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (European Investment Fund), ο οποίος επέστησε την προσοχή του κοινού στην ανάγκη σύνδεσης τεχνολογικών εφαρμογών με κοινωνικά επιθυμητούς στόχους και αποτελέσματα.
Χαιρετισμοί – Εναρκτήριες Ομιλίες (video)
Στη συνέχεια, οι συζητήσεις έλαβαν χώρα σε δύο διαφορετικές αίθουσες όπου αναπτύχθηκαν οι δύο βασικές θεματικές ενότητες του συνεδρίου, η «Χρηματοοικονομική Καινοτομία» (Financial Innovation) και το «Κεφάλαιο με κοινωνικό αντίκτυπο» (Social Capital).
Στο πλαίσιο της ενότητας Financial Innovations τέθηκε επί τάπητος μια σειρά από νέες λύσεις και επιχειρηματικά μοντέλα που σχετίζονται με τα δεδομένα (Data) και την ταυτότητα (Identity), νέους τρόπους πρόσβασης (access) στο κεφάλαιο από μικρές επιχειρήσεις (capital for small business), πληρωμές και συναλλαγές και διάφορες μη δανειοδοτικές λύσεις νέων τεχνολογιών που υποστηρίζουν τους παρόχους χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και τους καταναλωτές.
Στο πρώτο πάνελ συζήτησης με θέμα “Data, Identity, and Access”, συντονιστής του οποίου ήταν ο κ. Goran Lazarevski, Executive Director του Alliance of Microfinance Organizations, τον λόγο πήρε ο κ. Marc Taverner, Executive Director του INATBA – International Association for Trusted Blockchain Applications, ο οποίος παρουσίασε τις δράσεις του ΙΝΑΤΒΑ, σε επίπεδο υποστήριξης νομικών φορέων που προάγουν τη διασυνοριακή αξιοποίηση λύσεων ψηφιακής ταυτότητας αλλά και σε επίπεδο προστασίας προσωπικών δεδομένων, καθιστώντας αναπόφευκτη την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και εφαρμογών Blockchain σε ζητήματα ταυτοποίησης (Identity). Η επόμενη ομιλήτρια, κα. Athalis Dimitra Kratouni, Ιδρύτρια και CEO της Tenbeo Biotechnologies, καθήλωσε το κοινό με μία ανατρεπτική καινοτομία στο θέμα της «ταυτότητας» (Identity), τη δημιουργία ενός παγκόσμιου πρωτοκόλλου ταυτοποίησης, βασισμένο στον καρδιακό παλμό. Το όραμά της Tenbeo είναι ένας κόσμος χωρίς αποκλεισμούς, όπου κάθε άτομο διαθέτει μία ψηφιακή θυρίδα όπου θα εμπεριέχονται μόνιμα όλες οι πληροφορίες (data) και σχετικά πιστοποιητικά έγγραφα κάθε πολίτη. Σε διαφορετικού είδους θυρίδες αναφέρθηκε ο κ. Andrius Adamonis, Project Manager της Bank of Lithuania, ο οποίος παρουσίασε το “προστατευμένο κανονιστικό περιβάλλον” (regulatory sandbox) που ανέπτυξε η Τράπεζα της Λιθουανίας με σκοπό την επιτάχυνση της ανάπτυξης και εφαρμογής λύσεων που βασίζονται σε τεχνολογίες blockchain στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Στο δεύτερο πάνελ συζήτησης με θέμα “Capital for Small Business“, συντονίστρια του οποίου ήταν η κα. Olena Gryniuk, CEE Regional Manager του SME Banking Club, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο συζήτησης για τη δυνατότητα χορήγησης κεφαλαίου σε μικρές επιχειρήσεις, καινοτόμες τεχνολογικά λύσεις παρουσίασε ο κ. Mattia Ozzello, Product Manager στην εταιρία SIA S.p.A., όπως αυτή υπό την ονομασία SIAChain, η οποία αποτελεί ένα κεντρικό ενορχηστρωμένο επιχειρηματικό δίκτυο που θα επιτρέπει σε ασφαλιστικές εταιρείες, ιδρύματα τραπεζικά και μη, καθώς και φορείς δημόσιας διοίκησης, να διαχειρίζονται τον κύκλο ζωής ψηφιακών εγγυήσεων με ψηφιακό τρόπο, μειώνοντας τις απάτες, χάρη στη χρήση της τεχνολογίας Distributed Ledger Technology (DLT), διασφαλίζοντας τη διαφάνεια, το απόρρητο, την ανθεκτικότητα και την ασφάλεια σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Κάτι τέτοιο βέβαια, προϋποθέτει την συμμετοχή και συνεργασία πολλών διαφορετικών μερών παγκοσμίως, όπως τράπεζες, ιδρύματα μικροπιστώσεων, προμηθευτές, αγοραστές ρυθμιστικές αρχές. Επίσης, ο κ. Christian Ruehmer, συνιδρυτής και CEO της Q-Lana Inc. επικεντρώθηκε στο «ανθρώπινο πρόσωπο» του ψηφιακού δανεισμού, καθώς η πλατφόρμα αξιολόγησης που έχει αναπτύξει η εταιρία του, βασίζεται στον συνδυασμό τεχνολογίας και ανθρώπινου παράγοντα, μέσα από εκτεταμένη αξιολόγηση της συναλλακτικής δραστηριότητας μεμονωμένων και εταιρικών πελατών, χρησιμοποιώντας ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια. Σημείωσε δε, ότι η εφαρμογή μιας πλήρως ψηφιακής διαδικασίας δανειοδότησης είναι πλέον εφικτή από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αντικαθιστώντας τις παραδοσιακές διαδικασίες αξιολόγησης από πλευράς υπαλλήλων, συμπεριλαμβανομένων της χειρόγραφης αίτησης ενός πελάτη μέχρι την εκταμίευση, και τη διαδικασία παρακολούθησης και διαχείρισης δανείων.
Το ζήτημα των πληρωμών και των συναλλαγών τέθηκε στο επίκεντρο του τρίτου πάνελ συζήτησης “Payments and Transactions“, συντονιστής του οποίου ήταν ο κ. Δημήτρης Λιτσικάκης, CEO στην εταιρία deVere E-Money, με πρώτο ομιλητή τον κ. James Camilleri, συνιδρυτή και CEO της εταιρίας Fyorin, ο οποίος έδωσε απάντηση στο ερώτημα «Πώς μπορούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να ανταγωνιστούν τις εταιρίες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech);» παρουσιάζοντας την τεχνολογική λύση που έχει αναπτύξει η εταιρία του με τη δημιουργία ενός Σχήματος Δικτύωσης Επιχειρηματικής Τραπεζικής. Στο ζήτημα των συναλλαγών επικεντρώθηκε ο κ. Θωμάς Παπαπολύζος, ιδρυτής και CEO της εταιρίας a-quant, o οποίος παρουσίασε μια πρωτοποριακή mobile εφαρμογή (app) που παρέχει σήματα αγοράς/πώλησης σε μια σειρά από χρηματιστηριακά προϊόντα όπως είναι η αγορά συναλλάγματος (Forex), μεταφορά χρημάτων από μία χώρα σε άλλη, οι δείκτες (Indices), τα εμπορεύματα (Commodities), οι αμερικανικές μετοχές και τα Exchange-Traded Funds (ETFs). Η λύση της a-quant βασίζεται σε μεθόδους και αλγορίθμους Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence) και Μηχανικής Μάθησης (Machine Learning), και παρά την τεχνολογική πολυπλοκότητά της, η χρήση της είναι απλή για τον ενδιαφερόμενο συναλλασσόμενο. Τη μετάβαση του ιδρύματος πληρωμών PaySpot από τον παραδοσιακό δια ζώσης τρόπο πληρωμών στον ψηφιακό τρόπο online συναλλαγών παρουσίασε η τελευταία ομιλήτρια κα. Aleksandra Šćepanović, Head of Business Development της Payspot.
Ως προς το θέμα των μη δανειοδοτικών λύσεων που απορρέουν από την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών που αναπτύχθηκε κατά την διάρκεια του τελευταίου πάνελ συζήτησης “Non-Lending Fintech Solutions“, συντονίστρια του οποίου ήταν η κα. Σοφία Χριστοφορίδου, δημοσιογράφος της ΕΡΤ3 και της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, μίλησαν ο κ. Βασίλης Ζούπας, συνιδρυτής της Woli Fintech, ο οποίος παρουσίασε μία εφαρμογή (app) που εξυπηρετεί τις ανάγκες της σύγχρονης οικογένειας και καθιστά τα παιδιά οικονομικά αυτόνομα, όχι μόνον από τη χρήση μιας προπληρωμένης πιστωτικής κάρτας, αλλά από την αξιοποίηση του διαδραστικού εργαλείου εκμάθησης που συμπεριλαμβάνεται στην εφαρμογή και περιέχει βιωματικές ασκήσεις και παιχνίδια, με απώτερο στόχο τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό των παιδιών από την ηλικία των δέκα ετών. Στο ίδιο πάνελ συζήτησης συμμετείχε η κα. Ελένη Βλάμη, Head of Account Management της meniga, η οποία παρουσίασε μία ακόμη εφαρμογή (app) που απευθύνεται κυρίως σε τράπεζες, το Carbon Insight που εκτιμά το αποτύπωμα άνθρακα με βάση τον τρόπο δαπανών των τραπεζικών πελατών, ενώ παράλληλα παρέχει στους ίδιους τους χρήστες μοναδικές πληροφορίες για το προφίλ άνθρακα και τους δίνει τη δυνατότητα να δομήσουν μία περισσότερο βιώσιμη καταναλωτική συμπεριφορά. Τέλος, ο κ. Θεόδωρος Κούκουτσας, CEO της GX Blocks Energy Α.Ε. παρουσίασε ένα νέο μοντέλο διαχείρισης data centers, σε συνδυασμό με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και την τεχνολογία του blockchain, με σκοπό τη δημιουργία μιας νέας ψηφιακής πλατφόρμας, όπου ο χρήστης θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες αυτού του blockchain οικοσυστήματος για την αγορά, διαχείριση digital assets καθώς και την εξόρυξή τους μέσω υβριδικών συμβολαίων και άλλων τεχνολογικών μηχανισμών.
Στο πλαίσιο της ενότητας Social Capital αναδείχθηκαν οι νέες εξελίξεις από τον χώρο της κοινωνικής χρηματοδότησης, μεταξύ των οποίων επενδύσεις που αποσκοπούν στη δημιουργία θετικού κοινωνικού αντίκτυπου (impact investing), χρηματοδοτικά εργαλεία για την κοινωνική επιχειρηματικότητα, τεχνολογικές καινοτομίες για φορείς μικροχρηματοδότησης, όπως η αξιοποίηση της τεχνολογίας blockchain, και λύσεις συνεργατικής χρηματοδότησης (collaborative finance).
Τη δεύτερη θεματική ενότητα «Social Capital» άνοιξαν οι συμμετέχοντες του πάνελ συζήτησης “Impact Investing”, συντονιστής του οποίου ήταν ο κ. Cyril Gouiffes, Επικεφαλής του Τμήματος Social Impact Investments στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων – EIF. Το όραμά της για μία πιο δίκαιη κοινωνία, μετέφερε στο κοινό η κα. Astrid Fockens, Partner της εταιρίας Impact Partners, της πρώτης πλατφόρμας στην Ευρώπη που δημιουργήθηκε με σκοπό να επιφέρει θετικό κοινωνικό αντίκτυπο μέσα από τις επενδύσεις της. Στη συνέχεια, ο κ. Elemer Eszter, ιδρυτής της Impact Ventures Lt. επεσήμανε ότι πρωταρχικός τους στόχος είναι οι επενδύσεις μόνον σε εταιρίες που καταγράφουν και οι ίδιες το επίπεδο του κοινωνικού αντίκτυπου που απορρέει από τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, ενώ παράλληλα παρέχουν σε όλες αυτές τις εταιρίες καθοδήγηση και εκπαίδευση ως προς την αξιοποίηση μεθόδων και εργαλείων μέτρησης του παραγόμενου κοινωνικού αντίκτυπου. Τέλος, ο κ. Jose Moncada, ιδρυτής και CEO της εταιρίας La Bolsa Social, παρουσίασε την συνεργατική πλατφόρμα χρηματοδότησης που δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει εταιρικά σχήματα που προάγουν την οικονομική ανάπτυξη, τη δημιουργία θετικού κοινωνικού αντίκτυπου όπως μεταξύ άλλων, τη βελτίωση συνθηκών διαβίωσης για τους ηλικιωμένους μέσω νέων τεχνολογιών, ενώ παράλληλα δίνουν βαρύτητα σε επενδύσεις που εξασφαλίζουν τη δημιουργία περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Το ζήτημα της χρηματοδότησης των κοινωνικών επιχειρήσεων τέθηκε στο επίκεντρο του δεύτερου πάνελ συζήτησης “Financing Social Entrepreneurship“, συντονιστής του οποίου ήταν ο κ. Γιώργος Αλεξόπουλος, ερευνητής και συνεργάτης στο Πρόγραμμα της Ε.Ε. για την Απασχόληση και την Κοινωνική Καινοτομία (EaSI). Ξεκινώντας την ομιλία της η κα. Cristina Almeida, Επικεφαλής της πορτογαλικής πλατφόρμας MAZE, υπογράμμισε τη σημασία της υποστήριξης νεοφυών κοινωνικών επιχειρήσεων, όχι μόνον σε επίπεδο χρηματοδότησης αλλά και σε επίπεδο καθοδήγησης και επιτάχυνσης των δράσεων αυτών των startups. Τη σκυτάλη πήρε ο κ. Piet Callens, Head of Finance Department στην Κοινωνική Επιχείρηση Hefboom, η οποία δραστηριοποιείται στο Βέλγιο εδώ και 35 έτη παρέχοντας χρηματοδότηση με κοινωνικό αντίκτυπο, ενώ τα τελευταία 10 έτη αξιοποίησαν το εργαλείο των μικροπιστώσεων, και πρόσφατα – ιδίως εν μέσω πανδημίας – υποστηρίζουν χρηματοοικονομικά καλλιτέχνες μέσω μικρών δανείων ειδικού σκοπού. Τη συζήτηση «έκλεισε» η κα. Έλενα Αβατάγγελου, συνιδρύτρια της κοινωνικής επιχείρησης GivingStreets, η οποία παρουσίασε μία εφαρμογή που επιτρέπει σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες την πρόσβαση σε χρηματοδότηση μέσω ενός κωδικού QR. Η GivingStreets βραβευθείσα σε ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς κοινωνικής οικονομίας και χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, κατάφερε μόλις σε δυόμιση χρόνια να αντλήσει κεφάλαια, να ολοκληρώσει την εφαρμογή (app) και να συνεργαστεί με την Praksis, Ανεξάρτητη Ανθρωπιστική Οργάνωση, προκειμένου να καταστήσει εφικτή τη χρηματοδότηση (Money) μέσω της τεχνολογίας (Technology) και να εξυπηρετήσει ένα κοινωνικό σκοπό (Purpose).
Στο τρίτο πάνελ συζήτησης με θέμα τις νέες τάσεις στις μικροχρηματοδοτήσεις “New Microfinance“, συντονιστής του οποίου ήταν ο κ. Νεοκλής Στάμκος, Project Manager και CFO του ΚΕΠΑ, τέθηκαν ερωτήματα για την επόμενη ημέρα των μικροχρηματοδοτήσεων τόσο σε ελληνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Με την έναρξη της συζήτησης, ο κ. Στάμκος, ανέφερε ότι το ποσοστό των επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση στη χώρα μας είναι πολύ χαμηλό, ενώ μόλις το ένα τέταρτο των επιχειρήσεων που αιτούνται ενός δανείου καταφέρνει να λάβει τελικά έγκριση. Ως εκ τούτου, το κενό που παρατηρείται στη χώρα μας είναι τεράστιο και χρειάζεται να αξιοποιηθεί είτε εσωτερικά είτε από επενδυτές του εξωτερικού για τη δημιουργία κατάλληλων δομών υποστήριξης και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών προς τις μικρές και μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις. Απτά παραδείγματα των νέων τάσεων στις μικροχρηματοδοτήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο έδωσε η κα. Evelyne Oprel, International Relations Manager στην ολλανδική εταιρία Qredits, παρουσιάζοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες της εταιρίας με το ανώτατο όριο μικροχρηματοδοτήσεων να αγγίζει τις 50.000 Ευρώ – ενώ στην Ελλάδα το ποσό αυτό δεν ξεπερνά τις 25.000 Ευρώ – την ψηφιακή διαδικασία αξιολόγησης ενός αιτήματος μικροδανείου, η οποία βασίζεται σε εξαιρετικά υψηλών προδιαγραφών τεχνολογικές υποδομές, καθώς και την πρόσφατη συνεργασία της εταιρίας με τον fintech πάροχο λύσεων Singlify, μέσω ενός διατερματικού τομεακού συστήματος για τη διαχείριση δανείων και πελατειακών σχέσεων. Τη μετάβαση από τον παραδοσιακό τρόπο παροχής μικροδανείων στην ψηφιακή διαχείριση αιτημάτων μικροδανείων παρουσίασε ο κ. Georgi Breskovski, Executive Director της Mikrofond, του πρωταρχικού φορέα παροχής μικροπιστώσεων που δημιουργήθηκε στη Βουλγαρία. Παρά τα όποια προβλήματα που παρουσιάζει η αγορά της Βουλγαρίας, ως προς τον ψηφιακό αναλφαβητισμό των πολιτών, τα υψηλά κόστη για τη μετάβαση στο ψηφιακό περιβάλλον, οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των τεχνολογικών εφαρμογών από πλευράς προμηθευτών, αλλά και ζητήματα ασφάλειας και προστασίας προσωπικών δεδομένων, η κρίση που προέκυψε εν καιρώ πανδημίας επιτάχυνε την εν λόγω μετάβαση. Τέλος, ο κ. Artur Monteanu, επενδυτής και σύμβουλος της GCD, εταιρίας συμμετοχών στη Μολδαβία, ανέδειξε τα πλεονεκτήματα ενός ακόμη νέου χρηματοδοτικού εργαλείου, των μικροπιστώσεων μετοχικού κεφαλαίου (micro-equity) με επίκεντρο τον κοινωνικό αντίκτυπο, παραθέτοντας επιτυχημένα παραδείγματα επιχειρηματικών μοντέλων, μεταξύ αυτών στην Ισπανία η Bizkaia Seed Capital που δημιουργήθηκε από δημοτικούς φορείς, και στην Ολλανδία η Anders Invest που δημιουργήθηκε από ενώσεις αγροτών και η ForestEffect Fund η οποία έχει έντονο προσανατολισμό προς επιχειρήσεις με θετικό οικολογικό αποτύπωμα.
Ολοκληρώνοντας την θεματική ενότητα Social Capital, το τελευταίο πάνελ συζήτησης «Collaborative Finance» συντονιστής του οποίου ήταν ο κ. Oliver Gajda, Executive Director του European Crowdfunding Network, έγινε γνωστή η έννοια της συνεργατικής χρηματοδότησης, μίας εναλλακτικής μορφής χρηματοδότησης που ξεκίνησε να πραγματοποιείται απευθείας μεταξύ ατόμων χωρίς τη διαμεσολάβηση ενός παραδοσιακού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. Τη συζήτηση «άνοιξε» η κα. Chiara Rutolo, Project Manager της Goteo, μίας πλατφόρμας crowdfunding που εδρεύει στην Ισπανία, με σκοπό τη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών και έργων (κοινωνικών, πολιτιστικών, τεχνολογικών, εκπαιδευτικών) προς όφελος της πολιτείας. Στο πλαίσιο της διασυνοριακής συνεργασίας τους, η Goteo και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, υλοποιούν το έργο «Blue Crowdfunding» το οποίο παρουσίασε ο κ. Βασίλης Τσανίδης, Senior Policy Officer από τη Διεύθυνσης Καινοτομίας κι Επιχειρηματικότητας της ΠΚΜ, υποστηρίζοντας δράσεις συμμετοχικής χρηματοδότησης στον τομέα της γαλάζιας οικονομίας και συγκεκριμένα, δράσεις των φορέων ‘Εχεδώρου Φύσις’ και ‘Δράση για την Άγρια Ζωή’. Κλείνοντας, η κα. Christin Friedrich, συνιδρύτρια και CEO της εταιρίας Innovestment, μίας από τις πρώτες πλατφόρμες crowdfunding στη Γερμανία, επεσήμανε ότι έχουν διανύσει μία σημαντική διαδρομή προς την επίτευξη του στόχου τους που δεν ήταν άλλος από το να παρακινήσουν άλλους ανθρώπους να χρησιμοποιήσουν τα χρήματά τους, όχι μόνο με τη μορφή κατανάλωσης, αλλά και μέσω στοχευμένων επενδύσεων για την οικοδόμηση και τη διατήρηση μιας λειτουργικής πραγματικής οικονομίας.
Συνοψίζοντας τις δύο θεματικές ενότητες Financial Innovations και Social Capital, οι κ.κ. Χρήστος Κοτσακάς, Senior Editor του epixeiro.gr και Dr. Barbara Scheck, Managing Director του European Center for Social Finance, υπογράμμισαν αντίστοιχα, τα βασικά αναδυόμενα θέματα και τις καινοτόμες ιδέες που παρουσιάστηκαν στο εν λόγω συνέδριο, ενώ η κα. Σοφία Καραδήμα, Senior Editor του Investment Monitor αποτύπωσε σκέψεις και εντυπώσεις από την ποικιλομορφία των εναλλακτικών χρηματοοικονομικών λύσεων που ξεπερνούν τον παραδοσιακό τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό τομέα θέτοντας προβληματισμούς για την επόμενη μέρα.
Το Φόρουμ Εναλλακτικής Χρηματοδότησης ολοκληρώθηκε με δύο παρουσιάσεις που ανέδειξαν τις νέες εξελίξεις στην εναλλακτική χρηματοδότηση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο κ. Αλέξανδρος Καλιοντζόγλου από την Τράπεζα της Ελλάδος, παρουσίασε το Regulatory Sandbox Project που προσφέρει στα ρυθμιζόμενα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα την ευκαιρία να δοκιμάσουν και να «πιλοτάρουν» νέες τεχνολογικές καινοτομίες στο πλαίσιο ενός ελεγχόμενου ρυθμιστικού περιβάλλοντος. Για τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που σχετίζονται με εναλλακτικά χρηματοδοτικά εργαλεία, μίλησε η κα. Εύα Καϊλή, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία επικεντρώθηκε στις δυνατότητες της τεχνολογίας blockchain και στις προοπτικές της συνεργατικής χρηματοδότησης.
Τις εργασίες του Alternative Finance Forum «έκλεισε» ο Κοσμήτορας του Ινστιτούτου της ΕΤΕπ, κ. Francisco de Paula Coelho, τονίζοντας τη σπουδαιότητα ύπαρξης και διάδοσης τέτοιων πρωτοβουλιών, που σκοπό έχουν την ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών, τη διάχυση εξειδικευμένης τεχνολογικής γνώσης μέσα από απτά παραδείγματα και τη δικτύωση.
Συμπεράσματα συνεδρίου (video)
Το συνέδριο υποστήριξε ο Όμιλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ):
European Investment Bank – EIB, European Investment Fund – EIF, EIB Institute.
Χορηγοί του συνεδρίου ήταν το ίδρυμα μικροχρηματοδοτήσεων FONDI BESA, καθώς και οι εταιρίες Neptune Software Group και SIA S.p.A. από τον τομέα της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας.
Χορηγοί Διαδικτυακής Επικοινωνίας ήταν τα ηλεκτρονικά μέσα: Investment Monitor, επιχειρώ, καθώς και Banks.com.gr και ΧΡΗΜΑ WEEK του Ομίλου Ethos Media.
Συνεργάτες Δικτύωσης οι φορείς European Crowdfunding Network και SME Banking Club.
Φωτογραφικό υλικό της εκδήλωσης είναι διαθέσιμο εδώ.
Οι εργασίες του συνεδρίου είναι διαθέσιμες ανά θεματική ενότητα στο κανάλι του ΚΕΠΑ στο youtube:
Financial Innovations – Social Capital