
Στο πλαίσιο του έργου Innova-FI, ο Εθνικός Οργανισμός Καινοτομίας της Πορτογαλίας (National Innovation Agency – ANI), διοργάνωσε τη δεύτερη συνάντηση ανταλλαγής εμπειριών, η οποία έλαβε χώρα στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας, το διάστημα 12-15/02/2019. Η τετραήμερη συνάντηση εστίασε στην υφιστάμενη κατάσταση των χρηματοδοτικών εργαλείων (Financial Instruments – FIs) που απευθύνονται σε επιχειρήσεις υψηλής καινοτομίας.
Την πρώτη μέρα, τους εταίρους του έργου από το Βέλγιο, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Σλοβενία και την Ισπανία υποδέχτηκε η κα. Mafalda Dourado (Διευθύντρια Διεθνούς Προβολής του ΑΝΙ / Συντονίστρια Εθνικού Σημείου Επαφής), ενώ το απόγευμα ακολούθησε επίσκεψη στη δημόσια Υπηρεσία Ανταγωνιστικότητας και Καινοτομίας (Agency for Competitiveness and Innovation – IAPMEI) που αποσκοπεί στην υποστήριξη πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Η κα. Vanda Narciso (Υπεύθυνη Τμήματος Συλλογικής Αποδοτικότητας, Καινοτομίας και Ανταγωνιστικότητας) και η κα. Sandra Alvim (Υπεύθυνη Τμήματος Επιχειρηματικότητας και Χρηματοδότησης) ήταν εκεί για να εξηγήσουν τη δέσμη των εργαλείων που αναπτύχθηκαν για την ενίσχυση της ικανότητας των επιχειρήσεων για καινοτομία και ανταγωνιστικότητα.
Η δεύτερη μέρα της συνάντησης (13 Φεβρουαρίου) ξεκίνησε με την κεντρική ομιλία του κ. Bob Santos (Γενικός Διευθυντής του ANI) και το μαθησιακό εργαστήριο ‘Επισκόπηση των μέτρων για Χρηματοδοτικά Εργαλεία’ όπου οι εκπρόσωποι του του Κυβερνητικού Γραφείου Πολιτικής Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκής Συνοχής (GODC, Σλοβενία) παρουσίασαν τα υφιστάμενα χρηματοδοτικά εργαλεία στη χώρα, την πτυχή διεθνοποίησής τους και τη συνεργασία μεταξύ των δικτύων ιδιωτών επενδυτών (Business Angels) της Σλοβενίας και του Σλοβενικού Ταμείου Επιχειρήσεων.
Στη συνέχεια, οι εταίροι του έργου με τους εκπροσώπους φορέων της περιφέρειάς τους μεταφέρθηκαν στην Banco de Portugal, την κεντρική τράπεζα της Πορτογαλικής Δημοκρατίας. Η ιδέα πίσω από αυτή τη συνάντηση ήταν να γίνει κατανοητό το φάσμα των εργαλείων που προσφέρονται κατά προτίμηση από ιδιωτική συγχρηματοδότηση και ειδικά ιδίων ή οιωνεί ιδίων κεφαλαίων, ούτως ώστε οι ‘’βιώσιμες’’ ΜμΕ να μπορέσουν να αυξήσουν το εταιρικό τους κεφάλαιο και να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις τους, αναπτύσσοντας παράλληλα τη δραστηριότητά τους σε βιομηχανίες που αφορούν εμπορεύσιμα αγαθά ή υπηρεσίες, στο στάδιο εκκίνησης.
Το απόγευμα αφιερώθηκε στη δοκιμαστική έκδοση του εργαλείου χαρτογράφησης ‘Financing Innovation’ και στο 2ο μαθησιακό εργαστήριο, το οποίο περιελάμβανε πρακτικές μελέτες περίπτωσης ως μέσο μετάδοσης πολύτιμης γνώσης για τον σχεδιασμό χρηματοδοτικών εργαλείων σε άλλες περιφέρειες.
Εκπαιδευτικές επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν επίσης και στις 14 Φεβρουαρίου: ο ΑΝΙ χρησιμοποίησε μία διαδραστική προσέγγιση και οργάνωσε διαφορετικούς τύπους εκπαιδευτικών επισκέψεων για να διευκολυνθεί και να παρακινηθεί η ανταλλαγή νέων σκέψεων και ιδεών για τους δημόσιους οικονομικούς πόρους.
- Η μέρα ξεκίνησε με την επιτόπια επίσκεψη στην ιδιωτική μη κερδοσκοπική οργάνωση StartupLisboa, η οποία υποστηρίζει τη δημιουργία επιχειρήσεων και τα πρώτα χρόνια λειτουργίας τους. Παρέχει στους επιχειρηματίες χώρους γραφείων, καθώς επίσης και μία υποστηρικτική δομή (mentoring, στρατηγικές συνεργασίες και προνόμια – όπως πρόσβαση σε επενδύσεις, δράσεις δικτύωσης και μία κοινότητα βασισμένη στη γνώση).
- Επόμενη στο πρόγραμμα ήταν η εταιρία επιχειρηματικού κεφαλαίου Portugal Ventures, η οποία επενδύει σε κεφάλαια κίνησης νεοφυών Πορτογαλικών επιχειρήσεων στον τομέα της τεχνολογίας, των ανθρωπιστικών επιστημών και του τουρισμού. Η επένδυσή τους (εισιτήρια από 100K€ έως 1,250K€) είναι πάντοτε σε ίδια κεφάλαια, με τον αντισυμβαλλόμενο να κατέχει θέση μειοψηφίας στην εταιρία. Το 2017 η CB Insights χαρακτήρισε την Portugal Ventures ως την πιο ενεργή εταιρία επιχειρηματικών κεφαλαίων στην Πορτογαλία.
- Για την ολοκλήρωση της μέρας, το εταιρικό σχήμα συγκεντρώθηκε στην Επιτροπή Συντονισμού Περιφερειακής Ανάπτυξης της Λισσαβόνας & του Tagus Valley για να μάθουν περισσότερα για τα εργαλεία ιδίων κεφαλαίων στο πλαίσιο του Πορτογαλικού Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητας και Διεθνοποίησης ‘’Compete 2020’’ και την Πορτογαλική μελέτη περίπτωσης ‘Social EFSI and Innovative ESF Financing Instruments’.
Η ανταλλαγή εμπειριών ολοκληρώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου με τη συντονιστική επιτροπή (steering committee), την οποία συντόνισε ο κ. Alexandre Almeida, επικεφαλής εταίρος του έργου. Μετά τους χαιρετισμούς, οι εταίροι συζήτησαν για την υφιστάμενη κατάσταση των δράσεων του έργου. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο Progress Report για το πρώτο εξάμηνο.
Ακολουθήστε μας στο Twitter @Innova_FI
Περισσότερες πληροφορίες για του έργο, μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του Innova-FI.
Μπορείτε να μαθαίνετε τα νέα του έργου στο: https://www.interregeurope.eu/innova–fi/news/