Ύστερα από μία γεμάτη πρώτη χρονιά, το Innova-FI προχωρά με ταχύ ρυθμό για να επιτύχει όλους τους στόχους που τέθηκαν κατά την έναρξη του έργου. Έχοντας χαρτογραφήσει και αναλύσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία στις συμμετέχουσες περιφέρειες, συνεχίζουμε τη μαθησιακή μας διαδρομή εξερευνώντας ‘Εργαλεία και πηγές χρηματοδότησης μέσω συμμετοχών – Διασυνοριακές συνεργασίες’.
Η 3η συνάντηση ανταλλαγής εμπειριών διοργανώθηκε από τον εταίρο του έργου INVEGA κατά το χρονικό διάστημα 15-17 Ιουλίου 2019 στο Βίλνιους της Λιθουανίας.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας, έγινε παρουσίαση της συνεργασίας των χωρών της Βαλτικής για την ανάπτυξη της χρηματοδότησης μέσω συμμετοχών (equity development) από εκπροσώπους του Ταμείου Καινοτομίας της Βαλτικής (Baltic Innovation Fund) και της Invalda INVL που αποτελεί ιδιωτικό φορέα διαχείρισης χρηματοδότησης μέσω συμμετοχών, ενώ το ΚΕΠΑ παρουσίασε το SmartFI, ένα νέο έργο του Προγράμματος Πλαίσιο Horizon 2020 που αποσκοπεί στο να συμβάλλει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και στην ελαχιστοποίηση του ρίσκου των χρηματοδοτικών εργαλείων. Επιπλέον, διεξήχθη μαθησιακό εργαστήριο (learning workshop) με θέμα το ‘Design Thinking’, το οποίο εστίασε στον τρόπο χρήσης των 6 αρχών του design thinking για το σχεδιασμό και την υλοποίηση καλύτερων χρηματοδοτικών εργαλείων. Πέρα από την παρουσίαση αυτής της προσέγγισης με επίκεντρο τον άνθρωπο-χρήστη για τη δημιουργική επίλυση προβλημάτων, το εργαστήριο ευνόησε τη συνεργασία μεταξύ των συμμετεχόντων που προέρχονταν από διαφορετικές Ευρωπαϊκές περιφέρειες και οργανισμούς, καθώς επίσης και τη δημιουργία πρωτοτύπου.
Κατά τη δεύτερη μέρα της συνάντησης ανταλλαγής εμπειριών, το κέντρο της προσοχής στράφηκε στην καινοτομία και στην αγορά crowdfunding της Λιθουανίας που γνωρίζει σημαντική ανάπτυξη – μόνο κατά την τελευταία χρονιά, ο τομέας (όσον αφορά τα δάνεια που χορηγήθηκαν) επεκτάθηκε κατά έξι σχεδόν φορές, παρά το σχετικά χαμηλό αρχικό συνολικό επίπεδο (από ~1,3 εκ. ευρώ σε ~7,7 εκ. ευρώ).
Η Jekaterina Govina παρουσίασε τις πρωτοβουλίες crowdlending and fin-tech της Τράπεζας της Λιθουανίας και οι εκπρόσωποι του φορέα Finbee μίλησαν για τη βασική τους πρόκληση. Ακολούθησε η εισήγηση της υπεύθυνης έργου από τον διοργανωτή φορέα INVEGA για το χρηματοδοτικό εργαλείο “Avietė“ (‘βατόμουρο’ στα ελληνικά), το οποίο διευκολύνει την πρόσβαση έργων επιχειρηματικής ανάπτυξης ΜμΕ σε χρηματοδότηση. Το Avietė το πετυχαίνει αυτό μέσα από πλατφόρμες crowdfunding και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του κλάδου fintech (καινοτόμες ψηφιακές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες) στη Λιθουανία. Το δεύτερο μισό της αυτής της μέρας ήταν αφιερωμένο στα εργαλεία χρηματοδότησης μέσω συμμετοχών (equity) για καινοτόμες ΜμΕ. Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για το πώς η ‘Koinvesticinis fondas’ συν-επενδύει με ταμεία επιχειρηματικών κεφαλαίων (venture capital funds) και ομάδες επιχειρηματικών αγγέλων (groups pf business angels) σε νεοσύστατες (start-ups) και αναπτυσσόμενες μεσαίες επιχειρήσεις της Λιθουανίας.
Στο περιθώριο της συνάντησης και του εργαστηρίου, υπήρχε επίσης χρόνος για δικτύωση και άτυπη ανταλλαγή ιδεών μεταξύ των εταίρων του έργου Innova-FI και των εκπροσώπων φορέων από τις συμμετέχουσες περιφέρειες. Όπως και οι προηγούμενες συναντήσεις, έτσι και η 3η διακρατική συνάντηση ανταλλαγής εμπειριών του Innova-FI σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Οι εταίροι του έργου είχαν ενδιαφέρουσες συνομιλίες και ήταν σε θέση να εξελίξουν τη διαδικασία της διαπεριφερειακής μάθησης.
Ακολουθήστε μας στο Facebook και στο Twitter @Innova_FI.
Περισσότερες πληροφορίες για του έργο, μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του Innova-FI.
Μπορείτε να μαθαίνετε τα νέα του έργου στο: https://www.interregeurope.eu/innova–fi/news/