
Στο πλαίσιο δράσεων δικτύωσης του έργου, αλλά και έπειτα από πρόσκληση της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης, έχουμε την τιμή να συμμετέχουμε στην πρωτοβουλία της διοίκησης της “ΑΓΣ” για την προώθηση της επιχειρηματικότητας στους τελειόφοιτους του ΕΠΑΛ, παρουσιάζοντας Βασικές Αρχές της Επιχειρηματικότητας.
Την αρχή έκανε με ομιλία της στη Βιβλιοθήκη της ΑΓΣ, την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022, η κα. Ιωάννα Σεραφειμίδου, Facilitator της μεθοδολογίας “Brand the Change” και δημιουργός του portal pigolampides.gr, η οποία παρουσίασε τα πρώτα βήματα που χρειάζεται να ακολουθήσει ένας εν δυνάμει επιχειρηματίας για να διαμορφώσει την επιχειρηματική του ιδέα ξεκινώντας από την αναζήτηση του δικού του “γιατί”, πριν προχωρήσει στην όποια έρευνα αγοράς ή τα όποια απαραίτητα εργαλεία για την υλοποίηση αυτής.
Μετά την πρώτη συνάντηση όπου επικεντρωθήκαμε στα πρώτα βήματα που χρειάζεται να ακολουθήσει ένας εν δυνάμει επιχειρηματίας για να διαμορφώσει την επιχειρηματική του ιδέα, ακολούθησαν τρεις ακόμη συναντήσεις στην Κεντρική Βιβλιοθήκη DAPL της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.
Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022, οι μαθητές γνώρισαν εργαλεία όπως το “Επιχειρηματικό Μοντέλο Καμβά” και δούλεψαν σε αυτό ομαδικά υπό την καθοδήγηση της κας. Αγνής Παγούνη, BDS Officer του ΚΕΠΑ, προκειμένου να οπτικοποιήσουν τις βασικές λειτουργίες της επιχείρησης που επιθυμούν να δημιουργήσουν αλλά και να αποτυπώσουν συνολικά την επιχειρηματική τους ιδέα με συγκεκριμένα δεδομένα (πόρους, δυνατά και αδύνατα σημεία, αγορά-στόχο, προϊόν/υπηρεσία, κ.α.) πριν προχωρήσουν στη διαμόρφωση του επιχειρηματικού τους πλάνου (Business Plan).
Εν συνεχεία, τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022, οι μαθητές είχαν την δυνατότητα να ενημερωθούν για πιθανούς τρόπους χρηματοδότησης μίας επιχείρησης από τον ομιλητή μας, κ. Νεοκλή Στάμκο, Project Manager και Οικονομικό Διευθυντή του ΚΕΠΑ. Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση είναι ένα ζήτημα που αντιμετωπίζουν όλες οι νεοϊδρυθείσες αλλά και υφιστάμενες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Ο κ. Στάμκος παρουσίασε αναλυτικά τα δυνητικά χρηματοδοτικά εργαλεία όπως, μεταξύ άλλων, οι πλατφόρμες crowdfunding, το δίκτυο Επιχειρηματικών Αγγέλων, σχήματα Venture Capitals, προγράμματα ΕΣΠΑ, ευρωπαϊκά προγράμματα, τραπεζικό δανεισμό, μικροπιστώσεις, κ.α. Ειδικότερα δε, στον τομέα της αγροδιατροφής, οι δυνατότητες για χρηματοδότηση ενισχύονται ακόμη περισσότερο μέσω του νέου Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας που ενεργοποιεί το ΥΠΑΑΤ στη χώρα μας.
Επιπλέον, την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, οι τελειόφοιτοι του ΕΠΑΛ είχαν την δυνατότητα να εξοικειωθούν με έννοιες του marketing, να γνωρίσουν τα 4Ps και να συζητήσουν με την φιλοξενούμενη ομιλήτρια, κα. Φωτεινή Βαβίτσα, Business Mentor & Coach, Content Marketing Expert, για τον σχεδιασμό στρατηγικής Marketing και τη διαμόρφωση ενός πλάνου προώθησης ενός προϊόντος / μίας υπηρεσίας.
Μετά τις τέσσερις πρώτες συναντήσεις όπου επικεντρωθήκαμε κυρίως σε επιχειρηματικές δεξιότητες (Business Skills), ακολούθησαν δύο βιωματικά εργαστήρια στην Κεντρική Βιβλιοθήκη #DAPL της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής με επίκεντρο τις ήπιες δεξιότητες (Soft Skills), οι οποίες αναγνωρίζονται από όλους τους διεθνείς οργανισμούς ως το κλειδί για την επιτυχή μετάβαση από την εκπαίδευση στην αγορά εργασίας και το “επιχειρείν”.
Συγκεκριμένα, την Δευτέρα 7 Νοεμβρίου, οι μαθητές είχαν την δυνατότητα να εξοικειωθούν με έννοιες όπως η ομαδική εργασία και η ενεργητική ακρόαση μέσω διαδραστικών παιχνιδιών αλλά και να συζητήσουν με την φιλοξενούμενη ομιλήτρια, κα. Ειρήνη Κόντρα, Leadership/Career Coach & Mentor Προσωπικής και Επαγγελματικής Ανάπτυξης, για τον ρόλο της αποτελεσματικής επικοινωνίας σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό και κοινωνικό περιβάλλον.
Τέλος, την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με έννοιες όπως η ηγεσία και η καλλιέργεια επιχειρηματικής νοοτροπίας, να γνωρίσουν βασικές πρακτικές – ικανότητες ηγεσίας (The Five Practices of Exemplary Leadership), αλλά και να συζητήσουν με τον φιλοξενούμενο ομιλητή, κ. Δημήτρη Μαυρομάτη, ιδρυτή της EUDAIMONIA Thriving Youths, για την σημασία ανάπτυξης δεξιοτήτων σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό και κοινωνικό περιβάλλον, προκειμένου οι νέες γενιές να εφοδιαστούν με ικανότητες και εμπειρίες, ώστε να βρουν δημιουργικές και καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών προκλήσεων.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Βασικές Αρχές Επιχειρηματικότητας” αποτελείται από έξι ωριαίες συναντήσεις και επικεντρώνεται στα ακόλουθα ζητήματα:
– Εργαλεία διαμόρφωσης της επιχειρηματικής ιδέας
– Διαμόρφωση επιχειρηματικού πλάνου
– Διαδικαστικά για τη δημιουργία μίας επιχείρησης και χρηματοδοτικά εργαλεία
– Καλλιέργεια επιχειρηματικής νοοτροπίας
– Διαμόρφωση πλάνου marketing και πωλήσεων
– Ανάπτυξη ήπιων δεξιοτήτων ενός επιχειρηματία
Η συμμετοχή των μαθητών σε projects επιχειρηματικότητας αποτελεί μια δυναμική διαδικασία, μέσω της οποίας οι εκπαιδευόμενοι εντρυφούν σε αξίες και εμπειρίες ηγεσίας, επιχειρηματικότητας, παραγωγής και εμπορίας προϊόντων μέσα από ομαδική εργασία, συνδυάζοντας θεωρητικές γνώσεις πολλών γνωστικών αντικειμένων για ένα κοινό σκοπό.
Ευχαριστούμε θερμά τη διεύθυνση του ΕΠΑΛ, καθώς και την κυρία Κατερίνα Σταματίκα και τον κύριο Θεοδόσιο Τάσιο, στελέχη της “ΑΓΣ” και ειδικούς συμβούλους σε θέματα επαγγελματικής ανάπτυξης και ψυχολογίας, για την ευγενική τους πρόσκληση να συμβάλλουμε στην ενδυνάμωση δεξιοτήτων των μαθητών τους.