
Στο πλαίσιο το έργου “Enhancing SME growth by the integration of Artists in ICT projects” – RegionArts του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Διαπεριφερειακής Συνεργασίας INTERREG EUROPE, το Κέντρο Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ) διοργάνωσε τη Συνάντηση Εργασίας “Assessing trends and good practices in CCIs & ICT sectors” την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019, εντός των εγκαταστάσεων του Hellenic Design Centre.
Σε αυτή την τρίτη συνάντηση των ενδιαφερομένων μερών (stakeholders), συμμετείχαν εκπρόσωποι δημόσιων φορέων και περιφερειακής διοίκησης, ακαδημαϊκών/ερευνητικών ιδρυμάτων, πολιτιστικών οργανισμών και ομάδων.
Αρχικά, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για την πορεία υλοποίησης του έργου RegionArts και κατόπιν παρατέθηκαν τα αποτελέσματα Ευρωπαϊκών ερευνών για τους τομείς Τέχνης και Δημιουργίας και – πιο συγκεκριμένα – η μελέτη ανάλυση της αγοράς από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και οι ετήσιοι δείκτες του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τις Πολιτιστικές και Δημιουργικές Πόλεις.
Κατόπιν έγινε η παρουσίαση των νέων και των τάσεων που υπάρχουν στην Ευρώπη αναφορικά με τη συνέργεια Τέχνης/Δημιουργικών Βιομηχανιών και ΤΠΕ, με βάση τα στοιχεία και τις πληροφορίες που συλλέχθηκαν από την τελευταία διακρατική συνάντηση του έργου RegionArts στις Βρυξέλλες. Πιο αναλυτικά, έγινε αναφορά στο πλαίσιο πολιτικής της ΕΕ για τους καλλιτεχνικούς/δημιουργικούς κλάδους, σε ενδεικτικά στατιστικά στοιχεία της Eurostat, στην περιφερειακή διάσταση μέσα από υφιστάμενα δίκτυα και πρωτοβουλίες, στις ευκαιρίες χρηματοδότησης, στην επόμενη προγραμματική περίοδο, και τέλος σε έργα που ξεχώρισαν για την πρωτοτυπία τους.
Ακολούθησε το διαδραστικό εργαστήριο ‘Διερευνώντας τις καλές πρακτικές προς αξιοποίηση στο δικό μας οικοσύστημα’. Στην αρχή έγινε μία σύνοψη των βημάτων της μεθοδολογίας που έχει ακολουθηθεί μέχρι τώρα (χαρτογράφηση του οικοσυστήματος, καταγραφή των προκλήσεων – αναγκών – δυνατών και αδύναμων σημείων). Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν επτά (7) επιλεγμένες καλές πρακτικές που έχουν αναδειχθεί στο πλαίσιο του έργου RegionArts, τις οποίες οι συμμετέχοντες σε ομάδες ιεράρχησαν με βάση το ενδιαφέρον που αυτές παρουσιάζουν για τη δική μας περιοχή. Ακολούθως, οι ομάδες αποδόμησαν τις τέσσερις (4) επικρατέστερες καλές πρακτικές που επέλεξαν τα επιμέρους στοιχεία που τους οδήγησαν στην τελική επιλογή. Το τελικό στάδιο ήταν να επιλέξουν τέσσερις (4) προκλήσεις του οικοσυστήματος και να αντιστοιχήσουν τα επιμέρους στοιχεία των καλών πρακτικών που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κάθε πρόκλησης.
Όλοι οι παρευρισκόμενοι συμμετείχαν ενεργά στο διαδραστικό αυτό εργαστήριο, μοιράστηκαν τις εμπειρίες και τους προβληματισμούς τους, έκαναν γόνιμο διάλογο και κατέληξαν σε χρήσιμα συμπεράσματα που θα μας βοηθήσουν να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο, δηλαδή στη διαμόρφωση συγκεκριμένων πια προτάσεων και δράσεων, οι οποίες θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της συνέργειας μεταξύ των φορέων του οικοσυστήματος τέχνης/δημιουργίας – ΤΠΕ – καινοτομίας για την περαιτέρω ανάπτυξη των συγκεκριμένων κλάδων στην Κεντρική Μακεδονία.
Περισσότερες πληροφορίες διατίθενται στην επίσημη ιστοσελίδα του έργου RegionArts.
Μπορείτε να μαθαίνετε τα νέα του έργου, στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.interregeurope.eu/regionarts/news/.
![]() |
![]() |
![]() |