5η Συνάντηση Ανταλλαγής Εμπειριών του έργου Innova-FI
Μεταξύ 13 και 15 Ιανουαρίου 2020, η Friuli Innovazione διοργάνωσε την 5η Συνάντηση Ανταλλαγής Εμπειριών του έργου Innova-FI στο Udine της Ιταλίας. Η εκδήλωση ήταν ένας αξιόλογος συνδυασμός παρουσιάσεων και εργαστηρίων στη θεματική ‘Εξαιρετικά καινοτόμοι τρόποι χρηματοδότησης’.
Η πρώτη μέρα στην Casa della Contadinanza περιελάμβανε ένα πλήρες πρόγραμμα σκιαγράφησης των χαρακτηριστικών, των καλών πρακτικών και των τάσεων στο δημόσιο και ιδιωτικό χρηματοδοτικό τοπίο της περιφέρειας Friuli Venezia Giulia (FVG), καθώς και ορισμένων από τα βασικά στοιχεία του εθνικού πλαισίου της Ιταλίας. Η συνάντηση ξεκίνησε με μία αναλυτική εισαγωγή από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Friuli Innovazione και τον Δημοτικό Σύμβουλο Πολιτισμού και Τουρισμού του Udine. Επόμενος στο πρόγραμμα ήταν ο κ. Alessandro Da Re, Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Fondo di Rotazione per Iniziative Economiche (FRIE) που αποτελεί το παλαιότερο (65 ετών) και βασικότερο περιφερειακό εργαλείο για επιδοτούμενα δάνεια στην Friuli Venezia Giulia. Ακολούθησε η θεματική ενότητα των εργαλείων εγγυοδοσίας με εισηγήσεις από εκπροσώπους των Confidimprese FVG, FVG Region Special Section Central Guarantee Fund και MedioCredito Centrale.
Η απογευματινή συνεδρία άνοιξε με τη θεματική ‘Καινοτόμα Χρηματοδοτικά Εργαλεία στην Ιδιωτική Αγορά’. Ο επενδυτής Carlo Asquini παρουσίασε το μεγαλύτερο Ιταλικό δίκτυο επιχειρηματικών αγγέλων – Italian Angels for Growth – επισημαίνοντας ότι η βελτίωση της ετήσιας ροής επενδυτικών σχεδίων στην Ιταλία, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, απαιτεί όχι μόνο χρηματοδότηση, αλλά και την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου και βιώσιμου οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων. Η πρώτη μέρα ολοκληρώθηκε με εισηγήσεις για την αγορά των επιχειρηματικών συμμετοχών (equity) από εκπροσώπους της Friulia και της Finest, καθώς επίσης και με την παρουσίαση του συνολικού εθνικού τοπίου από εκπροσώπους της Cassa Depositi e Prestiti (χρηματοδοτικός οργανισμός που ελέγχεται από του Υπουργείο Οικονομικών) και της Invitalia (Εθνικός Φορέας Εξωτερικών Επενδύσεων και Οικονομικής Ανάπτυξης, του Υπουργείου Οικονομίας).
Την επόμενη μέρα, οι εταίροι του Innova-FI και οι εκπρόσωποι των φορέων των περιφερειών τους (stakeholders) επισκέφθηκαν το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο “Luigi Danieli” όπου στεγάζεται η Friuli Innovazione. Η ημερήσια ατζέντα άνοιξε με την κεντρική εισήγηση της κας Barbara Zilli, Περιφερειακής Συμβούλου Οικονομικών της Περιφέρειας FVG και ακολούθησε η παρουσίαση του νέου χρηματοδοτικού εργαλείου εγγυοδοσίας για επενδύσεις σε κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου (venture capital) της Περιφέρειας FVG. Ο διευθυντής επιχειρηματικών πιστώσεων, Diego Angelini, διευκρίνισε ότι αυτό το καινοτόμο χρηματοδοτικό εργαλείο που απευθύνεται σε ΜμΕ, διασφαλίζει επενδύσεις από θεσμικούς επενδυτές και επιχειρηματικούς αγγέλους σε περίπτωση αθέτησης των υποχρεώσεων. Λαμβάνοντας υπόψη την αποφυγή κινδύνου στην περιοχή και τον αριθμό των μικρών επιχειρήσεων, αυτό το εργαλείο εγγυοδοσίας είναι μία λύση που αποσκοπεί να καλύψει μέρος του κινδύνου, προκειμένου να ενθαρρύνει τις επενδύσεις χρηματοπιστωτικών οργανισμών σε νεοφυείς επιχειρήσεις εντός της περιφέρειας Friuli Venezia Giulia, βλέποντας ότι θα καλύψει μέχρι και το 80% της επένδυσης χωρίς έξοδα προμήθειας.
Στη συνέχεια παρουσιάστηκε η περίπτωση της εταιρίας ICOP Group που δραστηριοποιείται στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας μηχανικής με τη χρήση μικρών ομολόγων. Κατόπιν, ο καθηγητής Paolo Fedele από το Τμήμα Οικονομικών και Στατιστικής του Πανεπιστημίου του Udine έδωσε μία ακαδημαϊκή οπτική στο πώς η καινοτομία στη χρηματοδότηση μπορεί να αναδειχθεί στο σύγχρονο κόσμο. Ακολούθησε επίσκεψη στο εργαστήριο Additive FVG Square laboratory. Η Additive FVG αποτελεί μία πρωτοβουλία της Friuli Innovazione από το 2018 σε συνεργασία με 5 περιφερειακές επιχειρήσεις, τον περιφερειακό μηχανολογικό συνεργατικό σχηματισμό COMET και την υποστήριξη της περιφερειακής διοίκησης, σε ένα είδος πειράματος σύμπραξης δημόσιου – ιδιωτικού τομέα. Ο σκοπός είναι η υποστήριξη των επιχειρήσεων στην υιοθέτηση προηγμένων τεχνολογιών παραγωγής που βασίζονται στην τρισδιάστατη εκτύπωση (3D printing) και άρα στην ενθάρρυνση της καινοτομίας στα επιχειρηματικά μοντέλα των παραδοσιακών μεταποιητικών βιομηχανιών, με τη βελτίωση των δεξιοτήτων και την προαγωγή επενδύσεων για νεοφυείς επιχειρήσεις.
Το απόγευμα της δεύτερης μέρας ήταν αφιερωμένο στο εργαστήριο ‘Τι είναι η καινοτομία στα χρηματοδοτικά εργαλεία;’, το οποίο συντόνισαν οι Lorenzo Palego και Nicola Brignani από την εταιρία T33. Οι εταίροι του Innova-FI και οι εκπρόσωποι φορέων συνεργάστηκαν για να σχεδιάσουν ένα χρηματοδοτικό εργαλείο για την υποστήριξη καινοτόμων ΜμΕ / νεοφυών επιχειρήσεων και δημιουργικών βιομηχανιών, ακολουθώντας τα βήματα της εκ των προτέρων αξιολόγησης της προγραμματικής περιόδου 2021-2027.
Συνολικά, αυτή η 5η συνάντηση ανταλλαγής εμπειριών κατάφερε να πετύχει δύο πρωταρχικούς στόχους: να παρουσιάσει αναλυτικά την κατάσταση των χρηματοδοτικών εργαλείων στην αυτόνομη περιφέρεια Friuli Venezia Giulia και να προσφέρει μία διαδραστική μαθησιακή εμπειρία για τον σχεδιασμό καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την 5η Συνάντηση Ανταλλαγής Εμπειριών του έργου Innova-FI, μπορείτε να παρακολουθήσετε στο βίντεο του έργου εδώ.