
Όπως σημειώνει η Jeneanne Rae στο άρθρο της για το Harvard Business Review, «το design είναι πολύ δύσκολο να καθοριστεί, να μετρηθεί και να απομονωθεί ως λειτουργία». Ως εκ τούτου, πολύ συχνά οι υποστηρικτές του design χρησιμοποιούν “κλισέ” παραδείγματα όπως τα προϊόντα της Apple ή ανέκδοτα λόγια όπως το «Το καλός design σημαίνει καλές δουλειές» από τον Thomas Watson, Διευθύνοντα Σύμβουλο της IBM, για να αποδείξει την αξία του σχεδιασμού. Υπάρχει, ωστόσο, σημαντικό σύνολο μελετών και δεικτών που επιχειρούν να ποσοτικοποιήσουν και να θέσουν το μέτρο στη διαδικασία του design και τις επιδράσεις του.
Η διερεύνηση αυτών των μεθοδολογιών και δεικτών επίδρασής για το design ήταν το κύριο θέμα για το τελικό εργαστήριο ανταλλαγής γνώσεων της 1ης φάσης υλοποίησης (φάση μάθηση) του έργου Design4Innovation. Από τις 2 έως και τις 4 Οκτωβρίου, το Barcelona Centre de Disseny (BCD) φιλοξένησε τους εταίρους του έργου και τους συνεργαζόμενους φορείς τους στους εντυπωσιακούς χώρους τους στο Disseny Hub στην καταλανική πρωτεύουσα.
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, ο επικεφαλής εταίρος του έργου -PDR-, παρουσίασε μια επισκόπηση των διαφόρων μελετών για την αξίας του design σε μακροοικονομικό επίπεδο – ως βιομηχανικό τομέα και τον αντίκτυπό του στην εθνική οικονομία, καθώς και σε μικροοικονομικό επίπεδο- μετρώντας την επίδρασή του σε συγκεκριμένα προγράμματα ή μεμονωμένες επιχειρήσεις. Εξετάσαμε τις μεθοδολογίες που ανέπτυξε το UK Design Council σε μελέτες όπως:
- The Design Economy.
- Design Demand National Evaluation 2007-2012 και
- Design Council Support and Business Survival and Growth.
Επίσης, συζητήσαμε μελέτες που συνέβαλαν στην ανάπτυξη του “Πλαισίου πολιτικής για το Design στις επιχειρήσεις” στην Ιρλανδία (“Το ιρλανδικό αποτύπωμα του Design: Οικονομική αξία και χαρακτηριστικά”, “Μελέτη του ρόλου και της σπουδαιότητας του design στις επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Ιρλανδία σε μη σχετικούς με το design τομείς”και” Επισκόπηση ενός εργαστηρίου για το design στην Ιρλανδία”) καθώς και την αξιολόγηση της επίδρασης του έτους του “Irish Design 2015” . Τα άλλα παραδείγματα που μελετήθηκαν, περιελάμβαναν μεταξύ άλλων τα κάτωθι:
- Διάφορες εκδόσεις μελετών με βάση τη μεθοδολογία του “Design Ladder”, συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας έκθεσης design που εκδίδει το Danish Design Council .
- Η επιχειρηματική αξία του design από την McKinsey.
- Μελέτη της δραστηριότητας του design στη Μάλτα: Οικονομική ανάλυση.
- Έργο € Design από το BCD.
Εφοδιασμένοι με αυτές τις γνώσεις και το σύνολο των δεικτών, οι εταίροι εξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο θα προσπαθήσουν να αξιολογήσουν τις εκροές και τις επιδράσεις των δραστηριοτήτων τους για το design, στις αντίστοιχες περιοχές δράσης τους.
Η συνάντηση στη Βαρκελώνη μας έδωσε πολλές εμπνεύσεις, ενέργεια και τροφή για σκέψη, για να ολοκληρώσουμε τα σχέδια δράσης μας (Design Action Plans) και να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία μάθησης για να προετοιμαστούμε για την εφαρμογή και την παρακολούθηση των σχεδίων μας, κατά τη 2η φάση υλοποίησης του έργου.
Για περισσότερες πληροφορίες, για το έργο «Desing4Innovation» παρακαλούμε επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του έργου. Για τις δράσεις του ΚΕΠΑ , στο πλαίσιο του έργου, παρακαλούμε πατήστε εδώ.
Ακολουθήστε μας στο Facebook και στο Twitter.
Εγγραφείτε στην ομάδα στο LinkedIn.