
![]() |
2o NEWSLETTER ΤΟΥ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ CCI4TOURISM
ΝΕΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΕΠΟΧΕΣ
Ο τουρισμός είναι ένας κλάδος που επλήγη σημαντικά από την πανδημία, συνεπώς για την επιτυχημένη αναγέννηση, την επιβίωση και την ανάπτυξή του απαιτούνται νέες και καινοτόμες λύσεις. Η τάση των τελευταίων ετών προς έναν πιο βιώσιμο, πιο τοπικό, πιο προσωπικό και πιο περιπετειώδη τουρισμό καθίσταται αναγκαία, βάσει των συνθηκών/ περιορισμών. Το ίδιο ισχύει και για τη σύνδεση του τουρισμού με τον κλάδο της πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας (ΠΔΒ), η οποία παρέχει ακόμα και στους πιο απαιτητικούς χρήστες νέες εμπειρίες, σχετικά με το τουριστικό προϊόν. Αυτή η συνέργεια είναι και ο βασικός σκοπός του διακρατικού έργου CCI4TOURISM.
Στο έργο συνεργάζονται 9 εταίροι από τη Σλοβενία, την Κροατία, την Ιταλία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Σερβία και την Ελλάδα, οι οποίοι υποστηρίζουν επιχειρήσεις και μεμονωμένα άτομα που απασχολούνται στους κλάδους των ΠΔΒ και του τουρισμού, για την ανάπτυξη νέων ιδεών, υπηρεσιών και προϊόντων. Το έργο κατάφερε να δημιουργήσει νέες συνέργειες και νέες ιδέες, παρά τα προβλήματα και τους περιορισμούς της εποχής και θέτει ερωτήματα για το μέλλον του τουρισμού προσπαθώντας να προετοιμάσει τις ΠΔΒ ώστε να αποκτήσουν κυρίαρχο ρόλο στην τουριστική ανάπτυξη για την περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου.
Οι εταίροι του τριετούς έργου, το οποίο έχει διάρκεια μέχρι τον Ιούλιο του 2022 είναι: – Tecnopolis Science and Technology Park (TNO), από την Ιταλία (επικεφαλής εταίρος) – IRI Centar (IRI), από την Κροατία – Friuli Innovazione Research and Technology Transfer Centre (FINN), από την Ιταλία – Κέντρο Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης, από την Ελλάδα – Zadar County Rural Development Agency (AGRRA), από την Κροατία – RDA Green Karst Ltd. (RDA Green Karst), από τη Σλοβενία – Development Agency Sora (RAS), από τη Σλοβενία – European Affairs Fund of AP Vojvodina (FEP), από τη Σερβία, και – City Development Agency Banja Luka (CIDEA), από τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη |
Μεταξύ των επιλεγμένων δημιουργικών τουριστικών ιδεών, περιλαμβάνεται και το animation τοπικών λαϊκών παραμυθιών, που επιλέχθηκε μετά από δημόσια πρόσκληση του εταίρου Sora Development Agency.
ΕΠΙΛΕΧΘΗΚΑΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100 ΝΕΕΣ ΙΔΕΕΣ
Οι συμμετέχοντες εταίροι κατάφεραν να υλοποιήσουν εννέα ανοιχτές προσκλήσεις για δημιουργικές επιχειρηματικές ιδέες και να επιλέξουν πάνω από 100 συναρπαστικές ιδέες μέχρι το τέλος Μαΐου 2021. Συναρπαστικές ιδέες είναι εκείνες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη νέων και ενδιαφερουσών προοπτικών στον αειφόρο τουρισμό, καθώς προσφέρουν επιχειρηματικές δυνατότητες και ταυτόχρονα ενσωματώνουν ψηφιακές τεχνολογίες αλλά και υλική/άυλη πολιτιστική κληρονομιά.
Οι επιλεγμένες δημιουργικές επιχειρηματικές ιδέες από τη Σλοβενία, την Κροατία, την Ιταλία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, τη Σερβία και την Ελλάδα καλύπτουν διάφορους τομείς. Εκτός από την προαναφερθείσα σύνδεση των ΠΔΒ με τον τουριστικό τομέα και τον βιώσιμο προσανατολισμό, οι ιδέες ακολουθούν επίσης το λεγόμενο μοντέλο τριπλού κέρδους (άνθρωποι-κέρδος-πλανήτης), αναγνωρίζουν την ανάγκη για ψηφιακό μετασχηματισμό και είναι προσαρμοσμένες στο συγκεκριμένο περιβάλλον.
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΙΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΟΠΟΙΗΣΗ
Ένα παράδειγμα είναι το έργο στην περιοχή Upper Carniola της Σλοβενίας (Gorenjska), μιας μπουτίκ τουριστικής προσφοράς που συνδυάζει τοπικές τέχνες και χειροτεχνίες, δημιουργικότητα και πολιτιστική κληρονομιά. Μερικά από τα έργα που επιλέχθηκαν, περιλάμβαναν περιηγήσεις φωτογραφίας στη Σλοβενία και κινούμενα (animated) λαϊκά παραμύθια. Στην περιοχή Littoral–Inner Carniola (Primorsko-Notranjska), μερικά από τα υποστηριζόμενα έργα ήταν η ξενάγηση σε τοπικά κάστρα, η σύνδεση της μελισσοκομίας με τον τουρισμό και οι εξατομικευμένες φωτογραφικές ιστορίες εμπειριών πολιτιστικού τουρισμού.
Ορισμένα από τα επιλεγμένα έργα για προσφορά νέων προϊόντων βιώσιμου τουρισμού στη Friuli-Venezia Giulia περιλαμβάνουν ψηφιακά εργαλεία και παιχνιδοποίηση. Η Ιταλία σχεδιάζει να εισαγάγει νέες διαδρομές για τέχνες και χειροτεχνίες, πεζοπορία στην πόλη για εξερεύνηση της βιομηχανικής αρχαιολογίας και πολλά άλλα. Η Μπάνια Λούκα αναπτύσσει νέα ψηφιακά προϊόντα που προωθούν την τοπική πολιτιστική κληρονομιά, μια ποδηλατική διαδρομή κατά μήκος συναυλιών κλασικής, ποπ και κινηματογραφικής μουσικής σε κήπους, καθώς και ένα έργο αφιερωμένο στην παρουσίαση της σιδηρουργίας και στο φεστιβάλ ρακιάς.
Αυτά τα έργα είναι απλώς ένα δείγμα από αυτά που επιλέχθηκαν στο πλαίσιο του έργου CCI4Tourism, το οποίο παρέχει επίσης ομαδική και ατομική συμβουλευτική ως μέρος του προγράμματός του για την ανάπτυξη και προώθηση των ιδεών. Οι εκπαιδεύσεις και η συμβουλευτική πραγματοποιούνται από ειδικούς σε θέματα ΠΔΒ, τουρισμού και επιχειρηματικότητας οι οποίοι έχουν καταχωρηθεί σε ένα μητρώο διεθνών εκπαιδευτών στο πλαίσιο του έργου. Επιπλέον, το CCI4Tourism παρέχει ψηφιακή και επιχειρηματική εκπαίδευση στα συμμετέχοντα άτομα και οργανισμούς, τα οποία λαμβάνουν χώρα στα Creative Hubs που έχει οργανώσει το έργο σε κάθε εταίρο.
ΖΩΝΤΑΝΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΓΝΩΣΗΣ
Παρόλο που η πανδημία είχε σταματήσει σε μεγάλο βαθμό τα ταξίδια και τις ζωντανές εκδηλώσεις τον περασμένο χρόνο, η επικοινωνία μας δεν έχει μαραζώσει, καθώς μοιραζόμαστε με χαρά τη γνώση και την εμπειρία μας μέσω του διαδικτύου. Το έργο CCI4TOURISM διοργάνωσε αρκετές τοπικές και διεθνείς διαδικτυακές εκδηλώσεις για τον αειφόρο πολιτιστικό τουρισμό τους τελευταίους μήνες, τις οποίες παρακολούθησαν εκατοντάδες άτομα.
Ιταλία: Κατευθυντήριες γραμμές για νέες τουριστικές ιδέες
Πώς μεταμόρφωσε η πανδημία τον τουρισμό; Κατανοούν οι πάροχοι τουρισμού τις ανάγκες των επισκεπτών; Ποιες είναι οι ανάγκες των επιχειρήσεων της ΠΔΒ; Αυτά και άλλα ερωτήματα αντιμετωπίστηκαν στα τέλη του περασμένου έτους από τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση «Τουρισμός και δημιουργικές επιχειρήσεις: πρόκληση για το μέλλον» η οποία διοργανώθηκε από το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Tecnopolis από την Ιταλία. Το βασικό στοιχείο της εκδήλωσης ήταν ότι άτομα και επιχειρήσεις της ΠΔΒ διαδραματίζουν βασικό ρόλο στο σενάριο του πανδημικού τουρισμού. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι σε θέση να αναδιαμορφώσουν και να δημιουργήσουν νέες υπηρεσίες και προϊόντα προστιθέμενης αξίας. Επιπλέον, η καινοτομία και ο υπεύθυνος τουρισμός θα απαιτήσουν πολύ πιο ενεργή συμμετοχή από τους τοπικούς παρόχους, ψηφιοποίηση, δημιουργία και αφήγηση ιστοριών και ενθάρρυνση του τουρισμού περιπέτειας και των μη συμβατικών καταλυμάτων που σχετίζονται με τη φύση.
Το Friuli Innovazione, Research and Technology Transfer Center (FINN) από την Ιταλία έχει ήδη παρουσιάσει το έργο INTERREG ADRION CCI4TOURISM σε διάφορες εκδηλώσεις. Οι περιφερειακοί φορείς λήψης αποφάσεων ενημερώθηκαν για το έργο στην εκδήλωση «Πολιτιστικές και δημιουργικές επιχειρήσεις ως ευκαιρίες», ενώ επιχειρηματίες, ιδιώτες και οργανισμοί στον τομέα της ΠΔΒ ενημερώθηκαν σχετικά σε ένα μονοήμερο εργαστήριο για την καινοτομία και τις ευκαιρίες στο κλάδο των ΠΔΒ. Το FINN διοργάνωσε επίσης μια διήμερη συνάντηση στα τέλη του περασμένου έτους, όπου πάνω από 50 επιχειρηματίες, φοιτητές, ειδικοί στην ψηφιακή τεχνολογία, δημιουργοί, τεχνίτες και ειδικοί στον τουρισμό και την πολιτιστική κληρονομιά διαμόρφωσαν μαζί τις κατευθυντήριες γραμμές για νέες τουριστικές ιδέες. Ο τουρισμός θα πρέπει να προσαρμοστεί σε νέες, μεταπανδημικές συνθήκες, στις οποίες η ασφάλεια, η καινοτομία και η ψηφιοποίηση θα είναι οι βασικοί μοχλοί για την αποκατάσταση του πεδίου.
Συλλογή ιδεών στο CIDEA Μπάνια Λούκα.
Σλοβενία: Ψηφιοποίηση και βιώσιμος τουρισμός
Η ψηφιοποίηση είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη βιώσιμου τουρισμού, το οποίο έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα τοπικής εκδήλωσης που διοργάνωσε η Αναπτυξιακή Υπηρεσία Sora. Το κύριο θέμα που συζητήθηκε στην εκδήλωση ήταν πώς να ενισχυθεί περαιτέρω η τοπική κοινότητα και επίσης παρουσιάστηκε το βίντεο παρουσίασης της παλιάς πόλης Škofja Loka. Ο μεταπανδημικός τουρισμός θα πρέπει να είναι ακόμη πιο βιώσιμος, εξειδικευμένος, εξατομικευμένος και βασισμένος στην περιπέτεια. Αυτό ήταν ένα από τα βασικά ευρήματα του διαδικτυακού συνεδρίου «Πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες για τον αειφόρο τουρισμό», που διοργανώθηκε από την RDA Green Karst με την υποστήριξη της Kreativna baza. Αυτό μας οδηγεί να αναμένουμε ότι ο τουρισμός θα συνεχίσει να συνδέεται με τις ΠΔΒ, καθώς εισάγει νέες και φρέσκες ιστορίες που εστιάζουν σε παλιές παραδόσεις, πολιτισμό και ιδιαίτερες εμπειρίες στον τομέα.
Ελλάδα: Η σημασία των ΤΠΕ για τον τουρισμό στο μέλλον
Το Κέντρο Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης ΚΕΠΑ από την Ελλάδα παρουσίασε το διεθνές έργο INTERREG ADRION CCI4TOURISM στην εκδήλωση ICT Meets the Arts. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Κέντρο Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ) στο έργο RegionArts (Interreg Europe) και επικεντρώθηκε στην προώθηση και ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ ΠΔΒ και τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών (ICT), που αποτελεί έναν από τους κύριους τομείς συνεργασίας για μελλοντικές προκλήσεις.
Καινοτομία και τουρισμός
Το έργο του ΚΕΠΑ παρουσιάστηκε στο διεθνές συνέδριο Innovation ID 2021 στη Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο, ανακοινώνοντας μια διακρατική πρόσκληση για δημιουργικές επιχειρηματικές ιδέες και το άνοιγμα ενός δημιουργικού και πολιτιστικού κόμβου (Creative hub). Η εκδήλωση προσέλκυσε περίπου 500 παρευρισκόμενους και διοργανώθηκε από το Hellenic Design Centre, μια πρωτοβουλία του ΚΕΠΑ. Φφιλοξένησε ειδικούς στη σχεδιαστική σκέψη (Design Thinking) και την καινοτομία από την Ελλάδα, άλλες ευρωπαϊκές χώρες καθώς και τις ΗΠΑ.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗΣ-ΙΟΝΙΟΥ
Το κοινό μας διασυνοριακό έργο δημιούργησε επίσης τις κατευθυντήριες γραμμές CCI4TOURISM, οι οποίες προσφέρουν ένα πρόγραμμα υποστήριξης για πολιτιστικές και δημιουργικές νεοφυείς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που εισέρχονται στην τουριστική αγορά στην περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου. Οι κατευθυντήριες γραμμές είναι ένα «ζωντανό έγγραφο» που ενημερώνεται συνεχώς από τους συνεργαζόμενους οργανισμούς σύμφωνα με τις εξελίξεις του κλάδου και τις τελευταίες αναλύσεις. Οι κατευθυντήριες γραμμές υπογραμμίζουν παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών για τη σύνδεση ΠΔΒ και τουρισμού, τα αποτελέσματα των ομάδων εστίασης και των διαδικτυακών ερευνών, τις τάσεις στο ΠΔΒ και τον τουρισμό, καθώς και εθνικές και διεθνείς συστάσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Το έγγραφο, το οποίο εστιάζει στην ανάπτυξη ενός οράματος για την Περιφέρεια Αδριατικής-Ιονίου ως ενιαίου, αλλά διαφορετικού προορισμού, αποτελεί επομένως μια σημαντική κατευθυντήρια γραμμή για τη διαμόρφωση διακρατικών επιχειρηματικών εννοιών και προϊόντων στον τομέα του βιώσιμου πολιτιστικού τουρισμού.
Η AGGRA άνοιξε ένα κέντρο δημιουργικής καινοτομίας, το οποίο είναι σημαντικό για τη σύνδεση πολιτιστικών, δημιουργικών και τουριστικών επιχειρήσεων και την ενίσχυση των επιχειρηματικών τους δεξιοτήτων.
ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΒΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ
Παρά τους πολλούς περιορισμούς της πανδημίας, η Biograd na Moru κατάφερε να λανσάρει Τον κόμβο ΠΔΒ (Creative Hub). Η πλατφόρμα ξεκίνησε από την Υπηρεσία Αγροτικής Ανάπτυξης της Κομητείας Zadar και είναι σημαντική για τη σύνδεση πολιτιστικών, δημιουργικών και τουριστικών επιχειρήσεων και την ενίσχυση των επιχειρηματικών τους δεξιοτήτων. Ο κόμβος παρέχει σε δημιουργούς και επιχειρηματίες διαφορετική επιχειρηματική και τεχνική υποστήριξη καθώς και χώρο εργασίας. Σημειώνεται ότι σύντομα θα εξοπλιστεί με στούντιο φωτογραφίας και γραφιστικής. Ο στόχος του νέου χώρου είναι να γίνει ο κόμβος για την ανταλλαγή γνώσεων και τη διαμόρφωση της καινοτομίας και να είναι ο κόμβος για ΠΔΒ σε ολόκληρη την επαρχία Ζαντάρ.
Στις αρχές Ιουνίου 2021, το Κέντρο IRI από το Kaštel Novi στην Κροατία σχεδιάζει επίσης να ανοίξει το πολιτιστικό και δημιουργικό κέντρο 3ANGLE HUB, το οποίο θα εγκατασταθεί σε χώρο τοπικού γυμνασίου. Θα παρέχει προγράμματα υποστήριξης για τις ΠΔΒ και τον τουρισμό, με έμφαση στην ψηφιακή ανάπτυξη της αφήγησης, που είναι ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία για τη δημιουργία προσφοράς τουρισμού περιπέτειας με πραγματικές επιχειρηματικές δυνατότητες.
ΚΟΜΒΟΣ ΣΤΗ ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ
Η Αναπτυξιακή Εταιρία της Μπάνια Λούκα (CIDEA) από τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη είχε ένα παρόμοιο όραμα με το Hub της Κροατίας και άνοιξε το δικό της κέντρο δημιουργικής καινοτομίας. Ο πολιτιστικός και δημιουργικός κόμβος θα επιτρέψει σε νέους και έμπειρους εμπειρογνώμονες ΠΔΒ της περιοχής να συναντηθούν και να δημιουργήσουν νέες και καινοτόμες τουριστικές υπηρεσίες και προϊόντα
Επικοινωνία
Mateja Simčič
Συντονίστρια RDA Green Karst
mateja@rra-zk.si
+386(0)5 72 12 243
Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το πρόγραμμα INTERREG ADRION (Adriatic–Ionian) 2014–2020.
![]() |
![]() |
Ιστοσελίδα Έργου / Σελίδα Facebook