
Παρουσίαση αποτελεσμάτων και τελικού παραδοτέου Design Options Paper (DOP) του έργου DestinationUX
Το έργο “DestinationUX” υλοποιήθηκε μέσω της συνεργασίας τριών φορέων καινοτομίας, οι οποίοι αναζήτησαν από κοινού μια διαδικασία για τη βελτίωση των προγραμμάτων υποστήριξης της καινοτομίας, εφαρμόζοντας τη μεθοδολογία του Design Thinking.
Οι τρεις εταίροι – το Κέντρο Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης (KEΠA), το Cardiff Metropolitan University (PDR) και το Polish Agency for Enterprise Development – έχουν μακρόχρονη εμπειρία τόσο στην παροχή υπηρεσιών σε ΜμΕ, καθώς διαχειρίζονται εθνικά / περιφερειακά προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, όσο και στο Design Thinking, μία μεθοδολογία αντιμετώπισης προκλήσεων με επίκεντρο τον άνθρωπο.
Κατά τη διάρκεια των 18 μηνών υλοποίησης του έργου (από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως τον Φεβρουάριο του 2021), οι εταίροι ακολούθησαν μία συγκεκριμένη διαδικασία που βασιζόταν στη μεθοδολογία Twinning+ για να καταλήξουν στο τελικό αποτέλεσμα μίας πρότυπης και δοκιμασμένης υπηρεσίας για τη βελτίωση των προγραμμάτων υποστήριξης καινοτομίας, ώστε να γίνουν πιο φιλικά για τους χρήστες/δικαιούχους.
Πιο συγκεκριμένα, οι εταίροι του έργου μελέτησαν και αξιολόγησαν υφιστάμενες υπηρεσίες και αντίστοιχα προγράμματα υποστήριξης της καινοτομίας και βασιζόμενοι στη μεθοδολογία του Design Thinking, προχώρησαν στη σύνθεση μίας νέας διαδικασίας που μπορεί να συμβάλλει τόσο στη βελτίωση υφιστάμενων προγραμμάτων, όσο και στο σχεδιασμό νέων. Ακολούθησε η εφαρμογή της προτεινόμενης διαδικασίας σε πιλοτικό επίπεδο, όπου κάθε εταίρος δούλεψε με ένα συγκεκριμένο, υφιστάμενο πρόγραμμα, εστιάζοντας στον τρόπο με τον οποίο αυτά θα μπορούσαν να βελτιωθούν ώστε να είναι πιο φιλικά για το χρήστη.
Όλες οι παραπάνω δράσεις κατέληξαν στη διαμόρφωση ενός οδηγού για το πώς οι φορείς υποστήριξης καινοτομίας μπορούν συμβάλλουν στη βελτίωση των προγραμμάτων για την καινοτομία, ώστε να προσελκύσουν περισσότερους χρήστες, και στη βελτίωση της εμπειρίας του χρήστη/ δικαιούχου, διευκολύνοντας τη συνολική υλοποίηση του προγράμματος. Πρόκειται για το Design Options Paper (DOP), το οποίο περιλαμβάνει την πρότυπη μεθοδολογία διαρθρωμένη σε φάσεις και στάδια υλοποίησης, μία σειρά από προτεινόμενα εργαλεία, αλλά και τα αποτελέσματα από την πιλοτική της εφαρμογή σε υφιστάμενα προγράμματα.
Τα αποτελέσματα του έργου και το DOP του έργου DestinationUX παρουσιάστηκαν στην τελική εκδήλωση που έλαβε χώρα διαδικτυακά στις 26.02.2021.
Η τελική έκδοση του Design Options Paper δημοσιεύεται και διατίθεται προς κάθε ενδιαφερόμενο, με το παρόν άρθρο.
Βρείτε εδώ το τελικό παραδοτέο του έργου: Design Options Paper
Περισσότερες πληροφορίες για το έργο DestinationUX
Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2020, στο πλαίσιο της υπ. αριθ. 853668 σύμβασης επιχορήγησης.