
R/A: Δράσεις “Train the Trainer”
Στο πλαίσιο υλοποίησης των δραστηριοτήτων του έργου Response/Ability του προγράμματος Erasmus+, πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 21 & την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023, οι δύο δράσεις της εκπαίδευσης “Train the trainer”.
Tην πρώτη ημέρα της εκπαίδευσης, η οποία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Zoom και διοργανώθηκε από το σύνολο των εταίρων του έργου (ΚΕΠΑ, Open Impact & Codesign Toscana), συμμετείχαν 27 επαγγελματίες από την Ελλάδα και την Ιταλία που ασχολούνται με νέους & NEETs, με σκοπό να έχουν μια πρώτη “hands on” εμπειρία με τα εργαλεία του έργου Response/Ability. Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι συμμετέχοντες πληροφορήθηκαν για τις δράσεις που έχουν ολοκληρώσει οι τρεις εταίροι, καθώς και για τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου, σε Ελλάδα και Ιταλία.
Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν δύο ομιλίες από τον κ. Lorenzo Scalchi, του ανεξάρτητου ιταλικού οργανισμού CODICI Ricerca e intervento, ο οποίος προωθεί την έρευνα και το μετασχηματισμό στον κοινωνικό τομέα & την κα. Claudia Zampella, Learning Designer. Ο κ. Schalchi αναφέρθηκε στο “Γιατί ο όρος NEET δεν είναι χρήσιμος για το χώρο εργασίας”, ενώ η κα. Zampella μίλησε για τη μεθοδολογία του Learning Design και πως εφαρμόζεται.
Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες βασιζόμενοι στις θεματικές των προκλήσεων που προέκυψαν από την έρευνα, αφού χωρίστηκαν σε Break-out rooms, κατέγραψαν μέσω εργαλείου παραγωγής ιδεών (brainstorming) στην πλατφόρμα Miro, τους άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενους γύρω από τους νέους, τα ενδιαφέροντα και τους φόβους των νέων, τους τρόπους προσέγγισης & ευαισθητοποίηση τους, τις ευκαιρίες και τις ελλείψεις στις πόλεις της Ιταλίας & της Ελλάδας, δημιούργησαν λύσεις σε σχέση με τις προκλήσεις των νέων και τέλος, κατέγραψαν πιθανές εκπαιδευτικές μεθόδους που θα βοηθούσαν στην εκμάθηση των ομάδων στόχου.
Η δεύτερη δράση, πραγματοποιήθηκε από το ΚΕΠΑ στα νέα γραφεία του Hellenic Design Centre επί της οδού Χαλκιδικής 63, την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023 και αφορούσε 10 εκπαιδευτές οι οποίοι επιλέχθηκαν σύμφωνα με τα κριτήρια της πρόσκλησης για εκπαιδευτές, που αναρτήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2023 στην ιστοσελίδα του ΚΕΠΑ.
Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας, η ομάδα του τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του ΚΕΠΑ, παρουσίασε το συμπληρωμένο εργαλείο Service Blueprint του έργου Response/Ability, στο οποίο αποτυπώνονται όλα τα στάδια και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ένας οργανισμός και το προσωπικό του για να υλοποιήσουν ένα αντίστοιχο Pop-up School. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν τα ευρήματα της έρευνας που αφορούσαν τους NEET της Ελλάδας και βασιζόμενοι σε αυτά, καθώς και στις αστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πόλη της Θεσσαλονίκης, μετέτρεψαν τα προβλήματα σε ευκαιρίες, μέσω της μεθόδου “How might we..?”.
Ύστερα από ψηφοφορία και διαμόρφωση της τελικής επικρατέστερης πρόκλησης, οι εκπαιδευτές εστίασαν σε αυτή και συν-σχεδίασαν όλες τις δράσεις που θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με τους 30 επιλεγμένους NEET, στο τριήμερο Pop-up School του ερχόμενου Ιουνίου. Η ομάδα των εκπαιδευτών και τα στελέχη του ΚΕΠΑ, θα συνεχίσουν τη στενή συνεργασία και το προσεχές διάστημα, έτσι ώστε να οργανωθούν όλες απαραίτητες δράσεις πριν την υλοποίηση του προαναφερθέντος σχολείου.
Τέλος, αντίστοιχη με τη δεύτερη δράση πραγματοποίησαν οι εταίροι του έργου από την Ιταλία, Codesign Toscana & Open Impact, την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023.