To έργο «Design Customized Support for Innovative SMEs» με το ακρωνύμιο «DCS-iSMEs», έχει εγκριθεί στο πλαίσιο του προγράμματος Ηorizon2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο κύριος στόχος του έργου είναι η υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ανάπτυξη των υπηρεσιών τους με τη χρήση του Design. To έργο θα αξιοποιήσει ήδη ανεπτυγμένα εργαλεία Design καθώς και την μέχρι και σήμερα εμπειρία του ΚΕΠΑ σε δράσεις υποστήριξης επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, προκειμένου να σχεδιαστεί μία πιλοτική δράση τυχαίας δειγματοληπτικής δοκιμής (Randomised Controlled Trial – RCT), η οποία θα οδηγήσει στην κατάρτιση μελέτης σκοπιμότητας (Feasibility Study) για αυτή τη νέα υποστηρικτική δράση προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το έργο ξεκινά στις 1/01/2020 και είναι διάρκειας 18 μηνών.
Ο γενικός στόχος του έργου “Design Customized Support for Innovative SMEs” με το ακρωνύμιο «DCS-iSMEs» είναι να αξιοποιηθούν ήδη ανεπτυγμένα εργαλεία Design, καθώς και η μέχρι και σήμερα εμπειρία του ΚΕΠΑ σε δράσεις υποστήριξης επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, προκειμένου να σχεδιαστεί μία πιλοτική δράση τυχαίας δειγματοληπτικής δοκιμής (Randomised Controlled Trial – RCT), η οποία θα οδηγήσει στην κατάρτιση μελέτης σκοπιμότητας (Feasibility Study) για αυτή τη νέα υποστηρικτική δράση προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω του Design.
Το ΚΕΠΑ, έχοντας αναλάβει την υλοποίηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ στις περιφέρειες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας τα τελευταία 25 χρόνια, έχει παρατηρήσει ότι πολλές από αυτές τις επενδύσεις δεν έχουν την αναμενόμενη απόδοση επένδυσης (ROI). Ακόμα, έχοντας διαρκή επαφή με τις ΜΜΕ και τους δικαιούχους σε καθημερινή βάση, έχει λάβει την πληροφόρηση ότι αυτό που λείπει είναι η προσέγγιση της "εξυπηρέτησης μετά την πώληση", καθώς πολλοί από τους δικαιούχους δεν αναλαμβάνουν περαιτέρω ενέργειες για να εξασφαλίσουν τις επενδύσεις τους μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος οικονομικής στήριξης. Επιπρόσθετα, τα τελευταία 7 χρόνια, το ΚΕΠΑ προωθεί ενεργά τη μεθοδολογία "Design- Thinking", προκειμένου να ενισχύσει τη βιωσιμότητα, την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία των ΜΜΕ, συμμετέχοντας σε πολλά έργα. Το ΚΕΠΑ έχει επιπρόσθετα δημιουργήσει μια πρωτοβουλία για την προώθηση του σχεδιασμού - το Hellenic Design Centre. Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί το αποκορύφωμα των προσπαθειών του ΚΕΠΑ για την ενίσχυση της μεθοδολογίας του «Design Thinking» στο ελληνικό περιβάλλον.
Στόχος του συγκεκριμένου έργου είναι η ανάπτυξη μιας νέας υπηρεσίας υποστήριξης της καινοτομίας – μιας υπηρεσίας, η οποία θα ευνοήσει αμφίδρομα, αφενός τις ΜΜΕ να αναπτύξουν τις υπηρεσίες τους ενσωματώνοντας το Design, και αφετέρου την ελληνική οικονομία να αποκτήσει και να κεφαλαιοποιήσει το μέγιστο οικονομικό όφελος από τις επενδύσεις της προς τις ΜΜΕ. Βασικό παραδοτέο του έργου θα είναι μία μελέτη σκοπιμότητας – “proof of concept” αναφορικά με την προτεινόμενη λύση στο μέχρι σήμερα διαγνωσμένο κενό υποστήριξης καινοτομίας.
Η διαδικασία, η μεθοδολογία, τα αποτελέσματα και η έκθεση αξιολόγησης θα είναι διαθέσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο φορέα καινοτομίας που σχετίζεται με τη διαχείριση ή την υλοποίηση προγραμμάτων καινοτομίας, προκειμένου να αναπτύξει μετέπειτα παρόμοια προγράμματα-υπηρεσίες υποστήριξης προς ΜΜΕ.
Ειδικοί στόχοι του έργου είναι:
- Δημιουργία της ομάδας προσφοράς της υπηρεσίας (Delivery team) (5 στελέχη του ΚΕΠΑ), η οποία θα αναπτύξει το πιλοτικό πρόγραμμα καινοτομίας και θα συμμετέχει ενεργά στην παροχή και την παρακολούθηση της νέας υπηρεσίας, με τη χρήση της μεθοδολογίας RCT.
- Ανάπτυξη ενός συνόλου δεικτών, οι οποίοι θα τεθούν προκειμένου να διαγνωστεί και να καταγραφεί ο βαθμός επιτυχίας των παρεμβάσεων.
- Κατάρτιση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τις ΜΜΕ. Το ΚΕΠΑ θα εκδώσει μία πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τις ΜΜΕ, που έχουν στο παρελθόν συμμετάσχει σε προγράμματα χρηματοδότησης που διαχειρίζεται το ΚΕΠΑ ως Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης.
- Κεφαλαιοποίηση των αποτελεσμάτων και εργαλείων του έργου DesignShots. Το ΚΕΠΑ θα αξιοποιήσει τα αποτελέσματα του έργου DesignShots (χρηματοδότηση μέσω H2020-INNOSUP-2016-2017). Το “DesignShots” είναι μία συμβουλευτική- διαγνωστική διαδικασία διάρκειας 1 ώρας, αναφορικά με τις ανάγκες των επιχειρήσεων σε διαδικασίες Design, η οποία αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου έργου.
- Ανάπτυξη μιας μελέτης σκοπιμότητας (feasibility study - proof of concept), η οποία θα παρουσιάσει την διαδικασία και τη μεθοδολογία (RCT) που θα χρησιμοποιηθεί, τους δείκτες που θα παρακολουθηθούν, και την αναφορά αξιολόγησης της παρεχόμενης διαδικασίας (π.χ. ποσοστό ικανοποίησης των συμμετεχόντων, τα ποσοστά παρέμβασης, κ.λπ.).
Οι Εταίροι που υλοποιούν το έργο «Design Customized Support for Innovative SMEs – DCS-iSMEs» είναι οι ακόλουθοι:
Ημερομηνία | Δραστηριότητα |
---|---|
08/09/2021 | Παρουσίαση αποτελεσμάτων και τελικού παραδοτέου Feasibility Study του έργου DCS-iSMEs |
02-03/12/2019 | Συμμετοχή στην εναρκτήρια εκδήλωση για τα εγκεκριμένα έργα της πρόσκλησης Innosup-06-2018 |
Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το έργο «Design Customized Support for Innovative SMEs – DCS-iSMEs» οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του ΚΕΠΑ (Τηλ. 2310413285, eu_dpt@e-kepa.gr) ή να υποβάλλουν το ερώτημά τους μέσω της ειδικής φόρμας υποβολής ερωτημάτων, πατώντας εδώ.