
Η δεύτερη διακρατική συνάντηση του έργου CCSI4CCSI (Cultural and Creative Sectors and Industries for Collaboration, Competitiveness, Sustainability and Innovation) πραγματοποιήθηκε 18-20 Μαρτίου 2025, στο Kolding της Δανίας, μία Δημιουργική Πόλη που θέτει τον Σχεδιασμό ως προτεραιότητα για το κοινό, η οποία εντάσσεται στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO (UNESCO Creative Cities Network – UCCN).
Το εξαιρετικά οργανωμένο τριήμερο πρόγραμμα που φιλοξένησε ο εταίρος μας Business Kolding, ήταν πολυποίκιλο και περιλάμβανε παρουσιάσεις από φορείς του τοπικού δημιουργικού οικοσυστήματος, καλές πρακτικές από τις συμμετέχουσες περιοχές στο έργο CCSI4CCSI, καθώς και ένα διαδραστικό εργαστήριο συν-σχεδιασμού και επισκέψεις μελέτης. Η εν λόγω συνάντηση επικεντρώθηκε στην ανταλλαγή καλών πρακτικών που σχετίζονται με την ψηφιακή μετάβαση των Πολιτιστικών και Δημιουργικών Τομέων και Βιομηχανιών.
Πιο συγκεκριμένα, την 1η ημέρα η συνάντηση διεξήχθη στις εγκαταστάσεις του start-up hub που στεγάζεται εντός του “Business Kolding”, και το οποίο βρίσκεται στην αποθήκη του λιμανιού (Pakhuset). Τους συμμετέχοντες υποδέχθηκε θερμά ο κ. Morten Bjorn Hansen, Διευθύνων Σύμβουλος της Business Kolding. Ο Επικεφαλής Εταίρος του Έργου CCSI4CCSI, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, εκπροσωπούμενη από την κα Ανθούλα Νικοπούλου, έκανε μια σύντομη εισαγωγή με μια επισκόπηση ως προς την υφιστάμενη κατάσταση των δράσεων του έργου. Ακολούθησε μια παρουσίαση επικεντρωμένη στην έννοια της σχεδιαστικής σκέψης (Design Thinking) από τον κ. Mikael Sorknaes, Διευθύνοντα Σύμβουλο του Δήμου “Kolding Kommune”, ο οποίος έδωσε μια διαφορετική προοπτική φιλοδοξώντας το όραμα του Δήμου «Co-Design 4 Life» να ενισχύσει την ανάπτυξη του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα της περιοχής, ενώ αργότερα ακολούθησαν ενδιαφέρουσες ομιλίες γύρω από την έννοια του Συμμετοχικού Σχεδιασμού για την Κοινωνία (Collaborative Community Design).
Εκπρόσωποι φορέων από κάθε περιοχή που συμμετέχει στο έργο μοιράστηκαν πολύ ενδιαφέρουσες περιπτώσεις, όπως οι πρωτοβουλίες που σχετίζονται με τη μετασχηματιστική ψηφιακή καινοτομία στον Πολιτιστικό και Δημιουργικό Τομέα (ΠΔΤ) από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), καθώς και το έργο DIGI-ORCH από την «KIKLO» μια spin-off εταιρεία του ΑΠΘ, που διευκολύνει την ανάπτυξη ενός μοντέλου συστήματος για την οπτικοποίηση των πληροφοριών για τις πολιτιστικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις (Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Ελλάδα).
Επιπλέον, μια περίπτωση που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων για δημιουργικούς επαγγελματίες παρουσιάστηκε από το Πανεπιστήμιο Algebra (Κροατία), ενώ η ψηφιοποίηση και η αναδημιουργία του Royal Yacht Dannebrog αναδείχθηκε από την MDT, η τεχνογνωσία της οποίας έγκειται σε ελαφριά σχέδια και κατασκευές μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D printing), με έμφαση σε σύνθετα, προσαρμοσμένα προϊόντα και εύκαμπτες κατασκευές για τη βιομηχανία του θεάματος (Kolding, Δανία).
Στη συνέχεια, μια παρουσίαση για τα Εικονικά Μουσεία της Malopolska πραγματοποιήθηκε από το MIK, το οποίο στοχεύει στην ψηφιοποίηση των καλύτερων και πολυτιμότερων αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς από μουσεία (περιοχή Małopolska, Πολωνία), ενώ το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών (Howest University of Applied Sciences) στο Kortrijk, αποκάλυψε τις δραστηριότητες του Τμήματος Devine που βοηθά τους μαθητές του να εντρυφήσουν στην ψηφιακή καινοτομία (Περιφέρεια Flemish, Βέλγιο).
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στο πλαίσιο των επισκέψεων μελέτης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για τις ψηφιακές καινοτομίες και τα διαδραστικά πειράματα που ευθυγραμμίζουν τόσο το φυσικό όσο και το ψηφιακό υλικό και ενσωματώνουν λογισμικό ανοιχτού κώδικα και ηλεκτρονικά μέσα σε έργα. Ένα σημαντικό μέρος της επίσκεψης μελέτης περιλάμβανε παρουσιάσεις και συζητήσεις μεταξύ ειδικών καινοτομίας από την Techsoft, την Play X Tech και την Nexttech.
Η 2η ημέρα ξεκίνησε με έναν πολιτιστικό περίπατο στην πόλη, όπου οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν από έμπειρους επαγγελματίες ιστορικούς του «Museum Kolding», πριν την έναρξη του εργαστηρίου συν-σχεδιασμού, με επίκεντρο την αποτύπωση των τάσεων του ΠΔΤ και τη διαμόρφωση του πλαισίου μίας συστηματικής παρακολούθησης αυτών των τάσεων, που πραγματοποιήθηκε στο εντυπωσιακό και παιγνιώδη χώρο του Πανεπιστημίου “Kolding Design School”. Τους συμμετέχοντες της 2ης Διακρατικής Συνάντησης καλωσόρισε η κα Anette Flinck, Υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων στο Kolding Design School, η οποία έκανε μια αναδρομή στην ιστορία του σχολείου, παρουσίασε τρέχοντα εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ υπογράμμισε παράλληλα πιθανές ευκαιρίες για συνεργασία με την Σχολή.
Μετά από αυτήν την εισαγωγή, έγινε μία παρουσίαση για το έργο «FLUKS» από δύο συνεργάτιδες της Σχολής, την κα Louise Aagaard και την Joan Pedersen, οι οποίες μοιράστηκαν με τους συμμετέχοντες τις πρωτοβουλίες τους, οι οποίες στοχεύουν στην εθελοντική συμμετοχή των νέων σε πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι των εταίρων του έργου CCSI4CCSI παρουσίασαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους για την αξιολόγηση των αναγκών των Πολιτιστικών και Δημιουργικών Τομέων και Βιομηχανιών. Σε δεύτερο χρόνο, οι εταίροι του έργου μαζί με τους τοπικούς ενδιαφερόμενους φορείς εργάστηκαν σε ομάδες για να συζητήσουν τα αποτελέσματα της έρευνας, να αναλύσουν τις τάσεις και τα ευρήματα, να αξιολογήσουν εάν αυτά τα ευρήματα είναι πολύτιμα ή όχι, ώστε τελικά να συν-σχεδιάσουν το πλαίσιο παρακολούθησης των τάσεων του ΠΔΤ με τα κατάλληλα εργαλεία. Επικεφαλής του εργαστηρίου ήταν η κα Anne Mette Bjerre Hansen, Facilitator και Σχεδιάστρια (Designer) με μεγάλη εμπειρία στον κλάδο των CCIs, ειδικά στη βιομηχανία της μόδας.
Η 3η ημέρα ήταν αφιερωμένη στην εξαμηνιαία συνάντηση της διοικούσας επιτροπής του έργου, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε ο απολογισμός των δράσεων του δεύτερου εξαμήνου, συζητήθηκαν θέματα προετοιμασίας και υποβολής της δεύτερης αναφοράς προόδου και προγραμματίστηκαν οι επόμενες ενέργειες.