
Με την συμμετοχή 4 διακεκριμένων ομιλητών, 2 Ινστιτούτων, 1 Κόμβου Καινοτομίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης ολοκληρώθηκε το διήμερο της 2ης διακρατικής συνάντησης “Learning and Exchange Visit” στο πλαίσιο του έργου GREENSMES – Interreg IPA Adrion.
To ΚΕΠΑ φιλοξένησε τους εταίρους υλοποίησης του έργου GREENSMES στις εγκαταστάσεις του Hellenic Design Centre, 5 και 6 Φεβρουαρίου, 2025. Η πρώτη μέρα της συνάντησης σηματοδότησε την απαρχή ενός εποικοδομητικού διαλόγου, τόσο σε τοπικό, όσο και σε διασυνοριακό επίπεδο, γύρω από ζητήματα για την τόνωση της πράσινης καινοτομίας.
Η πρώτη μέρα της συνάντησης σηματοδότησε την απαρχή ενός εποικοδομητικού διαλόγου, τόσο σε τοπικό, όσο και σε διασυνοριακό επίπεδο, γύρω από ζητήματα για την τόνωση της πράσινης καινοτομίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ στην συγκεκριμένη περιοχή. Καταξιωμένοι επαγγελματίες από τον ευρύτερο χώρο της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας ανέλυσαν την υφιστάμενη κατάσταση για την πράσινη οικονομία στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσίασαν καλές πρακτικές, ενώ παράλληλα υπογράμμισαν σημαντικές προκλήσεις του κλάδου.
Μεταξύ των ομιλητών, ο κ. Σταύρος Μαντζανάκης, Υπεύθυνος του γραφείου One Stop Liaison Office από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, οι κ.κ. Έλενα Ανθή και Ιωάννης Αδαμάκης, ιδρυτικά μέλη της Ελληνικής Εταιρίας Βιο-Οικονομίας, ο κ. Ηλίας Δημητριάδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. – Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης ΑΕΚΚ, καθώς και η Υπεύθυνη της ΚΕΠΑ – ΑΝΕΜ, κα. Ζωή Μήλη, για τις Δράσεις “Πράσινος Μετασχηματισμός ΜμΕ” και “Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜμΕ” που εντάσσονται στο Πρόγραμμα “Ανταγωνιστικότητα 2021-2027” (ΕΠΑΝ) στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027.
Εστιάζοντας στην πράσινη μετάβαση, η πρώτη μέρα συνεχίστηκε με επιτόπιες επισκέψεις (onsite visits) στο Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου ο κ. Γεώργιος Παπαστέργιος, που συντονίζει το Γραφείο Ανθεκτικότητας (Resilience Office), αναφέρθηκε σε προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο Δήμος, αναφορικά σε ζητήματα κλιματικής ουδετερότητας, καθώς και σε πρωτοβουλίες στις οποίες συμμετέχει ο Δήμος Θεσσαλονίκης για τον μετασχηματισμό της πόλης σε έναν περισσότερο βιώσιμο τόπο.
Οι επιτόπιες επισκέψεις συνεχίστηκαν τη δεύτερη μέρα της διακρατικής συνάντησης με την επίσκεψη των μελών της κοινοπραξίας στο Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (Hellenic Institute of Transport) από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης – ΕΚΕΤΑ, όπου οι επιστημονικοί συνεργάτες του, κ.κ. Josep Maria Salanova Grau, Ευάγγελος Μίντσης, Δήμος Τουλουμίδης, παρουσίασαν το έργο του ινστιτούτου ενώ παράλληλα ανέλυσαν διεξοδικά τις διαδικασίες διαχείρισης δεδομένων και τη λειτουργία λύσεων έξυπνης κινητικότητας (smart mobility).
Επόμενος σταθμός στις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΤΑ, το «Έξυπνο Σπίτι» (Smart House) — ένα μοναδικό ενεργειακά αποδοτικό κτίριο κατασκευασμένο με υλικά τελευταίας τεχνολογίας, όπως προηγμένη μόνωση και υαλοπίνακες. Εξοπλισμένο με έξυπνες τεχνολογίες, χρησιμεύει ως ερευνητικός κόμβος για την εξερεύνηση διαφόρων τομέων ΤΠΕ, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην παρουσίασή του ο κ. Νίκος Κατσαρός, επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών – ΙΠΤΗΛ.
Η τελευταία επίσκεψη για τους φιλοξενούμενους του ΚΕΠΑ, πραγματοποιήθηκε στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, όπου ο Υπεύθυνος του Κόμβου Καινοτομίας, κ. Ηλίας Κάλφας, ξενάγησε τους εταίρους στο campus αναφερόμενος στη φιλοσοφία της Σχολής για την αγροτική ανάπτυξη και στον τρόπο με τον οποίο τα εξειδικευμένα στελέχη της, προάγουν τη βιώσιμη γεωργία ενσωματώνοντας καινοτόμα συστήματα και λύσεις υψηλής τεχνολογίας στην καθημερινή γεωργική πρακτική, με σκοπό τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας για τον Έλληνα παραγωγό.
#Interreg #interregipaadrion #greensmes #greeninnovation #green_economy #circular_economy #sustainability #SMEs #competitiveness