
Στις 25-27 Φεβρουαρίου, οι εταίροι του έργου PICOBELLO συναντήθηκαν στη Βαρκελώνη για ένα εργαστήριο με θέμα την προώθηση της βιωσιμότητας και της καινοτομίας στη δημιουργική οικονομία. Η συνάντηση φιλοξενήθηκε από το Ίδρυμα Δημιουργικότητας & Design της Βαρκελώνης (Barcelona Creativity & Design Foundation). Αυτή η συναρπαστική εκδήλωση συγκέντρωσε εταίρους και ενδιαφερόμενους φορείς από την Πολωνία, την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Λετονία, τη Φινλανδία και τη Γαλλία, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν, να μοιραστούν και να ανταλλάξουν γνώσεις σχετικά με την ανάπτυξη των δημιουργικών βιομηχανιών και την αναζήτηση βιώσιμων πρακτικών σύμφωνα με τις αξίες του New European Bauhaus (ΝΕΒ).
Εναρκτήρια συνεδρία
Το εργαστήριο ξεκίνησε το απόγευμα της 25ης Φεβρουαρίου με μια ανοιχτή συνεδρία με τίτλο «Μελλοντικά σενάρια για τη δημιουργική οικονομία». Οι δημιουργικές βιομηχανίες διαδραματίζουν διττό ρόλο – τόσο όσον αφορά τη δημιουργικότητα όσο και την οικονομική ανάπτυξη – και η συνεδρία είχε στόχο να διερευνήσει πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα του κλάδου. Η Isabel Roig, Διευθύντρια του Fundació BCD, και η Eugenia Marti, Διευθύντρια Καινοτομίας του Fundació BCD, καλωσόρισαν τους συμμετέχοντες και έθεσαν το πλαίσιο για τις συζητήσεις. Μια παρουσίαση από τη Laura Clčries, Διευθύνουσα Σύμβουλο του The Hut Agency, τόνισε τις πρωτοβουλίες για την τόνωση της δημιουργικής οικονομίας μέσω του σχεδιασμού (design), των επιχειρήσεων και της επιχειρηματικότητας. Ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για το ρόλο της δημιουργικότητας και της τεχνολογίας στη διαμόρφωση του μέλλοντος, με ομιλητές όπως οι Jordi Sellas, Cecilia Tham και Andrea Faroppa, με ηγετικό ρόλο στη δημιουργική τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη.
Παρουσίαση καλών πρακτικών από τις συμμετέχουσες περιφέρειες : Η βιωσιμότητα στην πράξη
Ένα σημαντικό μέρος της 2ης ημέρας αφιερώθηκε σε παρουσιάσεις από κάθε συμμετέχουσα περιοχή του έργου, που μοιράζονταν τις βέλτιστες περιφερειακές πρακτικές στον τομέα της βιωσιμότητας. Η εστίαση ήταν στην ενσωμάτωση των αρχών της βιωσιμότητας στις τοπικές οικονομίες, τον αστικό σχεδιασμό και τις δημιουργικές βιομηχανίες. Αυτές οι πρακτικές περιλάμβαναν από πρωτοβουλίες κυκλικής οικονομίας έως μοντέλα αστικής ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς. Στη συνέχεια, τοπικοί φορείς από τη Βαρκελώνη παρουσίασαν τις επιτυχημένες πρωτοβουλίες τους, όπως το πρόγραμμα πράσινων ικανοτήτων “Eduquem+B”, τα έργα “Teixint Superilles” & “Aquí” που επικεντρώνονται στον μετασχηματισμό των αστικών χώρων για την προώθηση της βιωσιμότητας και της κοινωνικής αλληλεπίδρασης, καθώς και σχετικά έργα των IED (Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Σχεδιασμού), LCI Barcelona (School of Arts Design) και Fab Lab Barcelona-IAAC. Οι παρουσιάσεις έδειξαν πώς διάφορες περιφέρειες αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της αειφορίας και ευθυγραμμίζουν τις ενέργειές τους με τις αξίες του NEB, αντιμετωπίζοντας ζητήματα όπως η αποδοτικότητα των πόρων, η μείωση των αποβλήτων και η καθαρή ενέργεια.
Συμμετοχικό Εργαστήριο: Design Resilience (Σχεδιάζοντας Ανθεκτικότητα)
Οι δραστηριότητες της δεύτερης ημέρας κορυφώθηκαν με ένα εργαστήριο με θέμα «Design Resilience», με συντονίστρια την Anaïs Esmerado της Ojalá Projects. Το εργαστήριο επικεντρώθηκε στην προώθηση της ανθεκτικότητας μέσω του σχεδιασμού έναντι των περιβαλλοντικών και κοινωνικών προκλήσεων. Μετά από μια υπαίθρια άσκηση για να ενεργοποιηθούν οι συμμετέχοντες, η ομάδα περπάτησε στο Nest City Lab, έναν κόμβο καινοτομίας βιωσιμότητας στη Βαρκελώνη. Εκεί, οι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε μια άσκηση μεθοδολογίας κλινικής περιστατικών, εξερευνώντας βέλτιστες πρακτικές από προηγούμενες παρουσιάσεις και συλλέγοντας εναλλακτικές λύσεις σε σύνθετες προκλήσεις βιωσιμότητας.
Εκπαιδευτικές Επισκέψεις: Καινοτόμες λύσεις στη Βαρκελώνη
Το 3ήμερο εργαστήριο περιλάμβανε επίσης επιτόπιες επισκέψεις σε κορυφαίους οργανισμούς που επιδεικνύουν καινοτόμες πρακτικές στην αστική ανάπτυξη και τη δημιουργική οικονομία. Η πρώτη επίσκεψη ήταν στη Barcelona Activa, τον οργανισμό τοπικής οικονομικής ανάπτυξης της πόλης, που προωθεί την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στις δημιουργικές και πολιτιστικές βιομηχανίες. Οι συμμετέχοντες έμαθαν για το πρόγραμμα CREAMEDIA, το οποίο υποστηρίζει νέες επιχειρήσεις στον δημιουργικό τομέα, και το UX Lab, το οποίο υποστηρίζει τις νεοφυείς επιχειρήσεις μέσω προσεγγίσεων σχεδιασμού με επίκεντρο τον χρήστη.
Στη συνέχεια, η ομάδα επισκέφτηκε το Fundació BIT Habitat, ένα ίδρυμα που προωθεί την αστική καινοτομία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων των σύγχρονων πόλεων. Αυτή η επίσκεψη παρείχε πληροφορίες για τη διασταύρωση τεχνολογίας, βιωσιμότητας και αστικής ανάπτυξης. Η τελευταία επίσκεψη ήταν στο TMDC, έναν χώρο συνεργασίας όπου μεγάλες ιδέες μετατρέπονται σε απτά έργα. Αυτή η επίσκεψη τόνισε τη σημασία της συνεργασίας και των δημιουργικών περιβαλλόντων για την προώθηση της καινοτομίας.
Κοιτάζοντας μπροστά
Το εργαστήριο της Βαρκελώνης ήταν μια εμπνευσμένη και παραγωγική εκδήλωση που όχι μόνο εμβάθυνε τη γνώση των πρακτικών βιωσιμότητας, αλλά ενίσχυσε επίσης τη συνεργασία μεταξύ των εταίρων του έργου PICOBELLO. Τα διδάγματα από αυτές τις συζητήσεις και τις επισκέψεις θα εμπνεύσουν τις μελλοντικές δραστηριότητες και στρατηγικές στο πλαίσιο του έργου, ιδιαίτερα σε σχέση με την εφαρμογή της αειφορίας στο σχεδιασμό και την περιφερειακή ανάπτυξη.
Καθώς το έργο PICOBELLO προχωρά, οι εταίροι θα συνεχίσουν να διαμοιράζονται τις εμπειρίες τους και να συνεργάζονται για να δημιουργήσουν πιο βιώσιμες και χωρίς αποκλεισμούς καινοτόμες κοινότητες. Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν την περαιτέρω ανάπτυξη περιφερειακών σχεδίων δράσης, πρόσθετα εργαστήρια και την προετοιμασία της έκθεσης προόδου του τρίτου εξαμήνου.
Η επόμενη συνάντηση των εταίρων της PICOBELLO θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, όπου η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και η συνεργασία θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν τη δημιουργική οικονομία και τη βιωσιμότητα στην Ευρώπη.