Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε η 1η συνάντηση των τοπικών ενδιαφερόμενων φορέων (stakeholders) του έργου CCSI4CCSI, την οποία συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Κέντρο Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ) στις εγκαταστάσεις του Hellenic Design Centre την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024.
Αυτή η πρώτη εκδήλωση δικτύωσης του έργου με θέμα «Ενδυναμώνοντας το οικοσύστημα του Πολιτιστικού και Δημιουργικού Τομέα» είχε ως στόχο να φέρει κοντά τους φορείς δημιουργίας και πολιτισμού για να συζητήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρει το έργο CCSI4CCSI, ούτως ώστε μέσα από την διαπεριφερειακή ανταλλαγή γνώσης, να αναδειχθεί η δυναμική του Πολιτιστικού και Δημιουργικού Τομέα στα σχετικά μέσα πολιτικής, για να επιτευχθεί μακροπρόθεσμα η συστηματική στήριξη του κλάδου.
Στην εν λόγω συνάντηση έλαβαν μέρος συνολικά 26 άτομα που εκπροσωπούσαν 14 διαφορετικούς οργανισμούς.
Μετά το εισαγωγικό μέρος με τις συστάσεις και τη γενική παρουσίαση του έργου CCSI4CCSI – Cultural and Creative Sectors and Industries for Collaboration, Competitiveness, Sustainability and Innovation, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν με έναν διαδραστικό τρόπο τους φορείς που εκπροσωπούν ως προς τη βασική τους δραστηριότητα και την προσφορά τους στο δημιουργικό οικοσύστημα, ενώ προχώρησαν και σε μία «αυτό-αξιολόγηση» των οργανισμών τους σε σχέση με τους πέντε βασικούς θεματικούς πυλώνες του έργου CCSI4CCSI (Νέες τεχνολογίες και ψηφιακός μετασχηματισμός, Περιβαλλοντική βιωσιμότητα και κυκλική οικονομία, Παραγωγή κοινωνικού αντίκτυπου, Συνέργειες με άλλους κλάδους και οργανισμούς, Δικτύωση και υποστήριξη επαγγελματιών). Κατόπιν, έγινε αναφορά στην πρόσφατη εμπειρία από τη συμμετοχή στην 1η διακρατική συνάντηση του έργου στην Κρακοβία της Πολωνίας, με έμφαση στις καλές πρακτικές και ακολούθησε διαμοιρασμός καλών πρακτικών σε τοπικό επίπεδο.
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Δημήτρης Καμπούκος, project manager της BEDA (Bureau of European Design Associations) για να παρουσιάσει «Αναδυόμενες ανάγκες & προκλήσεις του ΠΔΤ: Αναβάθμιση δεξιοτήτων και επανεκπαίδευση προς την τριπλή μετάβαση των CCIs» και – πιο συγκεκριμένα – την Ευρωπαϊκή βιομηχανική στρατηγική, το Ευρωπαϊκό θεματολόγιο δεξιοτήτων και το Σύμφωνο για τις Δεξιότητες.
Κατά το κλείσιμο της συνάντησης έγινε αναφορά στις επόμενες ενέργειες που προβλέπονται στο πλαίσιο του έργου. Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοιχτά τα κανάλια της μεταξύ τους επικοινωνίας και ανανέωσαν το ραντεβού τους για το επόμενο εξάμηνο.