Το έργο The CCI4TOURISM έχει ως στρατηγικό στόχο να εισάγει μια νέα προσέγγιση στον τουριστικό στρατηγικό σχεδιασμό, που θα επικεντρώνεται στις CCIs ως φορείς δραστικής αλλαγής στην προώθηση/ ενίσχυση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Για την επίτευξη του στόχου αυτού θα γίνει χρήση ειδικών δεξιοτήτων που θα αναπτυχθούν από τους εταίρους για να υποστηρίξουν με τη σειρά τους την επιχειρηματικότητα στον κλάδο του τουρισμού. Θα πρέπει, συνεπώς, να επισημανθούν οι εμπειρίες και οι δεξιότητες των εταίρων, ώστε να δημιουργηθεί ένα πραγματικά επιτυχημένο οικοσύστημα υπηρεσιών στην περιοχή του προγράμματος. Το οικοσύστημα αυτό θα στοχεύει στην ενίσχυση του ρόλου του πολιτισμού και της δημιουργικότητας στα νέα μοντέλα βιώσιμου τουρισμού.
Οι εταίροι έχουν ήδη μεγάλη εμπειρία στην παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών τόσο στο κλάδο των CCIs, όσο και στον τουριστικό κλάδο. Ο στόχος είναι, κατά συνέπεια, οι υπάρχουσες υπηρεσίες να αποτελέσουν μοχλό για την ενίσχυση ενός δικτύου για το σύνολο της επιλέξιμης περιοχής Αδριατικής-Ιονίου. Για να μπορεί να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των δράσεων, το δίκτυο αποτελείται από περιφερειακούς κόμβους, τα Creative Hubs, των οποίων ο βασικός σκοπός θα είναι να υποστηρίζουν τους επιχειρηματίες, να ενεργοποιούν την εξειδίκευση και να ενισχύουν το ενδιαφέρον στο θέμα του βιώσιμου τουρισμού, δίνοντας έτσι συνέχεια στην εφαρμογή των αναγνωρισμένων υπηρεσιών.
Οι εταίροι του έργου είναι βασικοί φορείς υλοποίησης στις περιφέρειες που συμμετέχουν και είναι σε θέση να παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες και την υποστήριξη που απαιτείται και μετά το τέλος του έργου. Το δυνατό του σημείο είναι η εξισορροπημένη συμμετοχή θερμοκοιτίδων επιχειρήσεων (που σχετίζεται με τις υπηρεσίες ανάπτυξης επιχειρηματικών δεξιοτήτων) και εταίρων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της τουριστικής ανάπτυξης και της αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η συμμετοχή εταίρων με διαφορετική εξειδίκευση και η συνεργασία τους σε μια κοινή στρατηγική αποστολή είναι η ουσιαστική προστιθέμενη αξία του έργου σε ότι αφορά στην ανταγωνιστικότητα, τις δεξιότητες και την εξειδίκευση.
ΤΟ CCI4TOURISM έρχεται να δώσει λύση στο πρόβλημα του μη-βιώσιμου τουρισμού σε πολλές περιοχές της Αδριατικής και του Ιονίου, το οποίο αποτελεί κίνδυνο για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού πλούτου. Το έργο προτείνει την ενίσχυση των CCIs ως κύριο παράγοντα για το σχεδιασμό των νέων πολιτικών για τον τουρισμό, ώστε να μπορέσει η περιοχή να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητές της στο ακέραιο. Οι CCIs είναι ένας νέος και πρωτότυπος παράγοντας για τα δεδομένα της τουριστικής βιομηχανίας στην περιοχή του προγράμματος, πέρα από τους κλασικούς παράγοντες του τουρισμού, τους δικαιούχους και τους λήπτες αποφάσεων.
Στην περιοχή του ADRION οι CCIs, παρά τη σχετικότητα και των δυναμισμό τους, δεν αξιολογούνται σωστά σε ότι αφορά την οικονομική τους δυνατότητα, κυρίως λόγω της έλλειψης γνώσης για τις δυνατότητές τους και της χαμηλής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οι CCIs χρειάζονται ένα σταθερό και ισχυρό υπόβαθρο για να ορίσουν το δικό τους επιχειρηματικό μοντέλο και για να εντοπίσουν νέες αγορές, τομείς εξειδίκευσης και ικανότητες συνεταιρισμού/ εταιρικής συνεργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κλάδος του τουρισμού, και πιο συγκεκριμένα το Travel 4.0, μπορούν να θεωρηθούν και συνεργάτες αλλά και δυνητικοί πελάτες για τις δραστηριότητες αυτές που χρησιμοποιούν τον πολιτισμό και την κληρονομιά ως «προϊόν» με βάση το οποίο αναπτύσσουν προϊόντα για την τουριστική αγορά.
Η προσέγγιση του έργου είναι διττή (ενημέρωση για τις δυνατότητες που προσφέρουν οι CCIs και η τοποθέτηση των CCIs στον επίκεντρο του σχεδιασμού της στρατηγικής για τον τουρισμό) και εγγυάται την ουσιαστική συμβολή στο στόχο του προγράμματος για τη «Διατήρηση, κεφαλαιοποίηση και καινοτομία στην πολιτιστική και φυσική κληρονομιά».
Το εταιρικό σχήμα αποτελείται από 9 φορείς, και συγκεκριμένα:
Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το έργο "CCI4TOURISM", οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το τμήμα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του ΚΕΠΑ (Τηλ. 0030 2310-480000, eu_dpt@e-kepa.gr) ή να υποβάλλουν του ερώτημά τους μέσω της ειδικής φόρμας υποβολής ερωτημάτων, πατώντας εδώ.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επίσης να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του έργου, η οποία θα είναι σύντομα διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του προγράμματος ADRION, https://www.adrioninterreg.eu/index.php/projects/project-websites/